Jaak Pihlak: kas Venemaa on kurjuse kants?

Jaak Pihlak
, Viljandi muuseumi direktor
Copy
Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak.
Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak. Foto: Marko Saarm

LOE JA IMESTA! Eesti Vabariigi ministriks olnud inimene avaldab Kremli jutupunktina kõlava teesi ajal, kui juba poolteist kuud on kestnud Ukraina vabadussõda. Tsiteerin: "Suurim viga, mille läänemaailm on viimaste aastakümnete jooksul suhetes Venemaaga teinud, oli viisavabaduse läbirääkimiste katkestamine. Oleks viisavabadus 15 aastat tagasi kehtestatud, oleks Venemaal Putini toetajate protsent kindlasti oluliselt madalam."

Niisuguse mõtte ilmutas viljandlane Jaak Allik 12. aprilli ajalehes Sakala.

Mõistan, et tal leidub Venemaal palju sõpru ja tuttavaid, kes tõenäoselt ei ole putinistid. See on väga tore. Kuid just sellistes ulmades uitamine on olnud põrgutee, mida mööda oleme jõudnud praegusesse ebareaalsesse maailma. Säärased mõttemängud on toeks ja ettekäändeks Venemaa hullunud juhile, et veristada oma naabreid ja alustada suuremastaabilist sõda Ukrainas.

DEMOKRAATLIK lääs, sealhulgas osa Eestist, on olnud naiivne, arvates, et Venemaaga saab suhelda tsiviliseeritult. Kahjuks ei ole see võimalik, eriti 2000. aastast alates, kui Kremlis astus troonile praegu võimul olev türann. Venemaa on aastasadade jooksul tunnistanud vaid jõudu ning püüdnud selle abil allutada oma naabreid. Sobib ka diplomaatia, mida venelased on näinud ikka ja jälle relvana, tõlgendades kompromisside pakkumist vastase nõrkusena, mida kurikavalalt oma agressiivsete plaanide elluviimiseks ära kasutada. Olgu siin meenutuseks paar kõige süütumat näidet, milleks on Prantsusmaa presidendi hiljutised naeruväärsed telefonikõned Kremlisse või eelmise Eesti presidendi häbistav Moskvas käik.

Kui tulla tagasi hullu mõtte juurde, et Venemaa kodanikele oleks võinud anda 15 aastat tagasi viisavabaduse, siis võib vaid õnne tänada, et seda ei juhtunud. See muutnuks mitu korda lihtsamaks idanaabri eriteenistuste imbumise Eestisse ja teistesse Euroopa riikidesse. Olgu siin hoiatava märgina Ukraina, kuhu idanaaber suunas aastaid kolossaalseid summasid, et tekitada viies kolonn, kes pidanuks tervitama riiki tungivaid Vene okupante lilledega. Õnneks varastasid venelased ise selleks eraldatud raha ära. Venemaa kallaletung aga näitas, et Ukrainas inimesed väärtustavad oma riiki ja rahvust, seejuures on ka suurest osast sealsetest venelastest nüüdseks saanud ukrainlased, selle maa patrioodid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles