Suurõppus siiski ei jäta Viljandimaad vahele

Margus Haav
, reporter
Copy
Suurõppus Siil algab mai lõpus.
Suurõppus Siil algab mai lõpus. Foto: Arno Mikkor, kaitseministeerium

Kaitseväe suurõppus Siil toob Viljandimaale sadakond kaitseväelast ja taktikalisi harjutusi. Kui Sakala kirjutas kolmapäeval sellest, et suurõppus Viljandimaale ei jõua, siis kaitseväe uuendatud ja täpsustatud andmetel on Viljandimaale siiski oodata Eesti õhuväe õhuseiredivisjonist kuni 100 kaitseväelast, kes harjutavad 21.–26. maini Viljandi, Mulgi ja Põhja-Sakala vallas.

Kaitseväe teatel on õppuse käigus muu hulgas plaanis taktikalised harjutused ja neid korraldatakse ka öösel. Ühtlasi püstitatakse kontroll-läbilaskepunkte ja lisaks kehtestatakse turvaala ehk siis piiratakse teatud territoorium lõiketraadi ja relvastatud valvega ning märgistatakse siltidega, et takistada kõrvaliste isikute sattumist tehnikale lähedale.

"Kohaliku omavalitsusega on kokku lepitud, et õhuvägi edastab neile teavituse enne õppuse tegevuse algust, mida nad jagavad kohaliku elanikkonnaga, kui õppus sisaldab õhtusel või öisel ajal häirivat taktikalist tegevust," rääkis kapten Aivo Vahemets kaitseväe peastaabi pressijaoskonnast.

Kaitsevägi korraldab 16. maist kuni 3. juunini suurõppuse Siil 2022, millest võtab osa ligikaudu 16 000 ajateenijat, reservväelast, kaitseliitlast, liitlasriikide sõdurit ja tegevväelast. Tegu on taasiseseisvunud Eesti ühe suurima sõjalise õppusega, mis leiab aset peamiselt Lõuna-Eestis ja Põhja-Lätis ning millega kontrollitakse eeskätt 2. jalaväebrigaadi lahinguvalmidust.

Õppuse eesmärk on kaitseväe peastaabi teatel kaitseväe lahinguvalmiduse ja ohustsenaariumile reageerimise võimekuse kontrollimine rahvusvahelises raamistikus. 

Siil on kaitseväe suurim õppus, mis toimub kolme-nelja aasta tagant tavapärase Kevadtormi asemel. Suurõppusel osaleb tuhandeid kaitseväelasi Eestist, samuti liitlas- ja partnerriikidest. Varem on õppust Siil korraldatud aastatel 2008, 2015 ja 2018. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles