Viljandis peetakse kandlefestivali

Margus Haav
, reporter
Copy
Eva Väljaots õppinud Sibeliuse akadeemias Soomes, kus ta hiljuti lõpetas pärimusmuusika ja väikekandle eriala magistriõpingud. Oma muusikat loob ta väikekanneldel, mis on ühed vanimad pillid Eesti ja soome-ugri muusikatraditsioonis.
Eva Väljaots õppinud Sibeliuse akadeemias Soomes, kus ta hiljuti lõpetas pärimusmuusika ja väikekandle eriala magistriõpingud. Oma muusikat loob ta väikekanneldel, mis on ühed vanimad pillid Eesti ja soome-ugri muusikatraditsioonis. Foto: Monika Väliste

Laupäeval peetakse Viljandi pärimusmuusika aidas neljandat korda väikekandle minifestivali. Kavas on mitu väikekandle õpituba, ühine koosmäng koos tantsimisega, kolme kandle kontsert ja vaba lava, kus kõik osalejad saavad üles astuda ning kuulamiseks või tantsuks mängida.  

Festivalil esinevad ühiskontserdil kandlemängijad Eva Väljaots (Eesti), Laima Jansone (Läti) ja Maija Pokela (Soome). Korraldajate teatel tutvustatakse kuulajatele väikeste pillide sügavat sisemaailma ning Väljaots mängib oma lemmiklugusid värskelt ilmunud debüütalbumilt "Hundinuiaõis * Bulrush Bloom".

Nagu kaasesinejad on ka Eva Väljaots õppinud Sibeliuse akadeemias Soomes, kus ta hiljuti lõpetas pärimusmuusika ja väikekandle eriala magistriõpingud. Oma muusikat loob ta väikekanneldel, mis on ühed vanimad pillid Eesti ja soome-ugri muusikatraditsioonis. Laima Jansone on traditsioonilise Läti kandle tehnika meisterlik valdaja. Ta on avardanud kandlemängutehnikaid ning võtnud omaks ka sellised žanrid nagu etno-jazz, ambient ja klassikaline muusika. Vabakutseline Soome kandlemängija ja laulja Maija Pokela on õpetanud erineva suurusega kandleid juba pikki aastaid ning esinenud kodu- ja välismaal. Tema kirg on kasutada kannelt rütmilise instrumendina, mis saadab traditsioonilist tantsumuusikat ja loob erinevaid gruuve.

Muusikud viivad festivali osana läbi ka väikekandle õpitubasid. Näiteks õpetab Eva Väljaots oma õpitoa huvilistele lugude loomist ja enda muusika ülesleidmist. Lisaks on festivalil ka vaba lava, kus kõik osalejad saavad üles astuda ning teistele kuulamiseks või tantsuks mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles