Kui iga päev on munadepüha ehk Väikesed ja veel väiksemad vutid Mulgimaal

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Eesti vutt on ainus Eestis aretatud põllumajanduslind ning Mulgi vallas elavatel Israelidel on neid sümpaatseid munamasinaid mitusada tükki.
Eesti vutt on ainus Eestis aretatud põllumajanduslind ning Mulgi vallas elavatel Israelidel on neid sümpaatseid munamasinaid mitusada tükki. Foto: Elmo Riig

Umbes poole tunni kaugusel Viljandist, väärikal Mulgimaal on kenasti punaseks võõbatud elumajaga Karutsi talu, mida on kaks aastat pidanud Hille ja Olavi Israel. Lisaks neile elab talus mitusada vutti ja muud kanalist, ei puudu ka kassid, koerad, mesilased ning suured tulevikuplaanid.

Iga lugu algab juhusest. Viljandi talutoidukaupluses jäi silma tagasihoidlik pruun karp, millel edev mulgihõnguline kolme jalaga vutti kujutav logo, ja mis annab teada, et karbis on 24 Karutsi talust pärit Eesti vuti muna. Rohkem polegi tarvis ning Hille Israeli reibas hääl telefonis kinnitab, et muidugi, milles küsimus, tuldagu aga, vutid pannakse külaliste jaoks kenasti ritta.

Kõigepealt saabub reede hommikul mööda kaunist Mulgimaad ekselnud külalisi tervitama keegi, kes esmapilgul sarnaneb väikese ratsahobuse mõõtu jääkaruga ning annab lõbusa haukumisega pererahvale teada, et kui noid peaks juhtumisi huvitama, üritavad veidi kahtlased kontvõõrad tallu sisse murda. Haukumise toonist võib siiski aimata, et sündmuste käik on haukujale küll ootamatu, aga mitte läbinisti ebameeldiv.

Sõbraliku valge jääkaru kannul tuleb tiidsal sammul perenaine Hille Israel, kes heidab ühe pilgu ajakirjaniku pikale mustale mantlile, seejärel jääkarule ning klammerdub seejärel hetkegi kõhklemata looma kaelarihma külge.

"Tere! Leidsite meid ikka üles," ütleb tantsiva koeraga maadlev perenaine veidi hingetult ning vabandab, et tõepoolest, kaart juhatab küll lõpuks õigesse kohta, aga väikese ringiga ning tegelikult on talu ilus punane postkast teisel pool. "Aga saage siis tuttavaks: tema on Roosi ja talle meeldib hirmsasti hüpata."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles