TUNNUSTUS Viljandisse tuli kolm noorte teadusfestivali eripreemiat

Margus Haav
, reporter
Copy
Kärt Kinnas (vasakul), Merilin Tkatšenko (paremalt teine) ja juhendaja Marika Anissimov (paremal) pälvisid õpilaste teadusfestivalil kolm eriauhinda.
Kärt Kinnas (vasakul), Merilin Tkatšenko (paremalt teine) ja juhendaja Marika Anissimov (paremal) pälvisid õpilaste teadusfestivalil kolm eriauhinda. Foto: Erakogu

Viljandi gümnaasiumi õpilaste Kärt Kinnase ja Merilin Tkatšenko uurimus "Ahistamine ja seksuaalvägivald ning nende mõju vaimsele tervisele" pälvis õpilaste teadusfestivalil kolm eripreemiat. Gümnaasiumi haridustehnoloogi Marika Anissimovi juhendamisel valminud töö sai sotsiaalministeeriumi, Tallinna ülikooli ja Eesti noorte teaduste akadeemia eriauhinna.

Žürii hinnangul olid selle uurimuse tulemused jahmatavad. Küsitlusest selgus, et seksuaalse väärkohtlemise ohvreid on õpilaste seas palju ning selle mõjud vaimsele tervisele väga rasked. Eelkõige kogeti alaväärsus- ja süütunnet ning tõmbuti endasse. Samuti diagnoositi ohvritel ärevushäired, post-traumaatilist stressihäiret ning depressiooni. Enamik ohvritest ei otsinud professionaalse abi.  

21. korda teoks saanud konkursile esitati 174 tööd 60 koolist, neist 30 põhikooli- ja 144 gümnaasiumiastmes. Konkursi komisjon tegi lõpliku valiku teise vooru pääsenud 83 uurimistöö seast.

Komisjoni esimehe, Eesti Rahva Muuseumi teadusdirektori Pille Runneli sõnul leiti üksmeelselt, et eri teadusvaldkondades oli sel aastal palju tugevaid töid ja väga head taset näitasid ka paljud uurimistööd, mis ei jõudnud auhinnalisele kohale. 

"Esile tõusid muu hulgas uurimused, mille autorid on olnud vabad leidma probleeme ja küsimusi, mis neid ennast kõnetavad," ütles ta. "Ka paistsid silma tööd, mille autorid olid andmeid kogudes või allikaid läbi töötades teinud palju enam, kui töö maht oleks eeldanud. Mitmes humanitaarteaduslikus töös tõusid esile inimlikud teemapüstitused, hea teoreetikute valik, oskuslik analüüs ja tugev keeletunnetus."

Runnel tõi esile, et kasvanud on erinevaid uurimisvaldkondi ühendavate tööde arv. 

"Kuigi selline lähenemine ei pruugi olla riskivaba, on neil töödel siiski oluline roll. Tänapäeval seisame ka tavaelus tihti vastamisi keerukate probleemidega, millele ei anna ükski eluvaldkond eraldiseisvalt head, vettpidavat lahendust ning erinevate valdkondade ühendamise oskus tuleb seega väga kasuks," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles