Palgatõusu on oodata vähestel lasteaiaõpetajatel

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võhma lasteaia juhataja Asta Laas (vasakul) ütles, et lapsed pole õpetajate väikse palga tõttu kannatama pidanud, kuid lisas, et kõrgem palk õhutab head tööd jätkama.
Võhma lasteaia juhataja Asta Laas (vasakul) ütles, et lapsed pole õpetajate väikse palga tõttu kannatama pidanud, kuid lisas, et kõrgem palk õhutab head tööd jätkama. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandimaa lasteaiaõpetajatest võivad sel aastal tuntavat palgatõusu loota vaid seitse Võhma kasvatajat, kuid tuleb arvesse võtta, et mullu oli see üks väheseid omavalitsusi, kus palgad ei kerkinud.


Võhma lasteaiaõpetajatele lubab linnapea vähemalt 30-protsendilist palgakasvu, kuid tõus tähendab neile seda, et töötasu jõuab samale tasemele, kui on kolleegidel Suure-Jaani vallas ja Viljandis.



Võhma linnapea Avo Põdra sõnul on palgatõus vähemalt 30 protsenti. Kui aga tavakoolide õpetajate töötasu tänavu kerkib, võivad väikelinna lasteaednikud iga kuu veelgi rohkem raha loota.



Viljandis võib esimest korda üle mitme aasta tekkida olukord, et lasteaiaõpetajad hakkavad saama vähem palka kui tavakoolide õpetajad. Kui riik teeb teoks praeguses eelarves lubatu ja kergitab aineõpetajate palku kaheksa protsenti, siis linn oma eelarves huvikoolide ja lasteaiaõpetajate palka nii kõrgele tõsta ei suuda.



Linnaeelarve projektis, mis pole poliitikuteni veel jõudnud, on lasteaednikele kavandatud kaheprotsendiline palgatõus, huvikoolide palgafond jääb aga eelmise aasta tasemele.



«Peame tublisti kokku tõmbama ja kõige halvem on see, et me ei tea tänaseni, kui palju riigilt toetust saame,» nentis Viljandi linnapea Kalle Jents.



On kindel, et riigilt tuleb 12 miljonit krooni vähem kui mullu, kuid vajadus riigieelarvet veelgi kärpida võib tähendada ka linna rahakoti õhemaks muutumist.


Pole teada, kas aineõpetajatele lubatud palgatõus teoks saab, sest rahandusministeeriumis koostatakse negatiivset lisaeelarvet ning poliitikud on pakkunud võimalust jätta palk tänavu tõstmata.



Praegu on teada, et aasta esimesel palgapäeval, mis eri omavalitsuste õpetajatel on kas sel või järgmisel nädalal, saavad pedagoogid samasuguse summa nagu mullugi.



«Kui palgad tõesti kerkivad, saavad õpetajad lubatud raha tagantjärele,» selgitas linnavalitsuse rahandusameti juhataja Milvi Helstein. Seni ei ole valitsus palgatõusuks vajalikku summat kinnitanud ning omavalitsusteni pole lisaraha jõudnud.



Õpetajad on äraootaval seisukohal, kuid Viljandi haridustöötajate liidu esimees Kaja Land andis selgelt mõista, et palgatõusu ärajäämisega nad ei lepi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles