Viljandis saab näha Rein Marani fotonäitust

Sakala
Copy
Eesti Rahva Muuseum avas pärimusmuusika aidas Rein Marani hõimurahvaste ekspeditsioonide näituse.
Eesti Rahva Muuseum avas pärimusmuusika aidas Rein Marani hõimurahvaste ekspeditsioonide näituse. Foto: Kristjan Raba

Rein Marani ja Eesti Rahva Muuseumi koostöös valminud näitus "Hõimude hällimail" on avatud pärimusmuusika aida fuajees ja klaassaalis. Näitusel saab vaadata ainulaadseid Eesti Rahva Muuseumi kogusse antud Rein Marani fotojäädvustusi, mis täiendavad suurnäituse "Uurali kaja" teemasid.

Esimest korda saab näituse juures lugeda väljavõtteid Rein Marani ekspeditsioonipäevikust.

Näitusel saab näha fotosid soome-ugri rahvaste pillimeestest, loodusest ja külakogukonna tegemistest. On Rein Maranile omaseid ilmekaid portreesid eesti, ungari, ja saami meestest. Ühele fotole on jäädvustatud ehe nganassani šamaan.

"Ärge oodake sellelt näituselt fotokunsti avastusi või tõsiteaduslikke etnograafilisi dokumente. Need on näpsatud parajasti siis, kui käed-jalad ja silm olid vabad filmikaamerast," kirjutab Rein Maran. ""Linnutee tuulte" poolteist aastat (1976–1977) kestnud matkadel ei olnud niisuguseid hetki palju. Vaevalt nendele fotodele jäädvustatud inimestest keegi enam elavate kirjas on. Ka enamik nende kodupaikadest on tsivilisatsiooni surve all tundmatuseni muutunud. Ühest kännust oleme võrsunud ja erinevatesse keskkondadesse juurdunud, muutnud keskkonda ja muutunud ise, viimasel sajandil enam kui esimestel kokku. Lääts otsis latvu, jalg komistas juurtele. Vahest uurali hõimu juurtele?"

Näitust täiendab autori 90. sünnipäeva tähistamiseks ilmunud fotomapp "Linnutee tuulte" ekspeditsioonidelt kaasa toodud fotodega. Fotomapi on kujundanud Marje Eelma. Samuti annab huvilistele seiklusliku lisa äsja Enn Säde sulest ilmunud raamat "Eales ei leia algust".

Eesti rahva muuseum avas pärimusmuusika aidas Rein Marani hõimurahvaste ekspeditsioonide näituse.
Eesti rahva muuseum avas pärimusmuusika aidas Rein Marani hõimurahvaste ekspeditsioonide näituse. Foto: Kristjan Raba
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles