Covid-19 Maakonda lisandus 24 nakatunut ja alaealise vaktsineerimistõend on edaspidi tähtajatu

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Ööpäevaga lisandus maakonda 24 nakatunut. Pilt illustratiivne
Ööpäevaga lisandus maakonda 24 nakatunut. Pilt illustratiivne Foto: Dmitri Kotjuh

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 3792 koroonaviiruse proovi, millest 886 andis positiivse vastuse. Viljandimaale lisandus 24 nakatunut.

Ööpäeva jooksul avati haiglates 27 haigusjuhtu, neist 11 juhul vajasid patsiendid hospitaliseerimist sümptomaatilise COVID-19 viirushaiguse tõttu. Viimase kümne päeva jooksul on haiglaravile lisandunud keskmiselt 13,3 sümptomaatilist COVID-19 patsienti päevas.

7. aprilli hommikul oli Eesti haiglates 291 koroonaviirusega nakatunud patsienti. Neist 114 vajab haiglaravi raskeloomulise COVID-19 tõttu, nendest omakorda 70 on vaktsineerimata ja 44 on lõpetatud vaktsineerimiskuuriga.

Suri kaks koroonaviirusega nakatunud inimest, kellest üks oli vaktsineerimata: 90-aastane naine ja 97-aastane mees.

Lisaks tasub tähele panna, et valitsus võttis neljapäeval vastu korralduse, millega muutuvad alaealiste vaktsineerimistõendid tähtajatuks ja uuenevad läbipõdemistõendi loomise reeglid.

Euroopa Komisjoni otsusega muudeti nooremate kui 18-aastaste inimeste vaktsineerimistõend Euroopa Liidus piiriületusel tähtajatuks ja Eesti valitsus kinnitas selle otsuse neljapäeval. Seni kehtis alaealise tõend Eestis 15 kuud.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik andis pressiteate vahendusel teada, et mõnes Euroopa riigis ei tehta alaealistele veel tõhustusdoose ja ka Eestis soovitavad eksperdid tõhustusdoose eelkõige nendele noortele, kellel on suurem risk raskeks COVID-iks. "Seega oli vaja Euroopa ühist otsust, et ei tekiks olukorda, kus noored ei saa enam vabalt liikuda, sest nende tõendid on aegunud," selgitas minister.

Kui noor saab peagi pärast vaktsineerimist täisealiseks, kehtib tema tõend 270 päeva alates viimasest süstist. Reisides tuleb siiski arvestada, et Euroopa Liidu riikidel on võimalik kehtestada tõenditele ka eraldi siseriiklikke kehtivusaegu.

Lisaks otsustas valitsus, et COVID-19 korduva läbipõdemise arvestamiseks peab vahe kahe läbipõdemise vahel olema vähemalt 60 päeva. See tähendab, et alates 12. aprillist saab patsiendiportaalis luua läbipõdemistõendi viimase läbipõdemise alusel, kui vahe kahe läbipõdemise algust kinnitava positiivse proovi vahel on vähemalt 60 päeva. Seni ei saanud korduvnakatunu uut tõendit luua, kui oli andnud teise positiivse proovi 180 päeva jooksul eelmisest nakatumisest. Kuni 60 päeva jooksul antud korduvaid positiivseid proove loetakse tõendite mõttes üheks nakatumiseks.

Otsuse tingis asjaolu, et omikron levib teistmoodi kui varasemad tüved: inimesed võivad mitu korda nakatuda suhteliselt lühikeste vahedega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles