Laura Ingerpuu: Viljandi ilu vajab hoidmist – linlased saavad sõna sekka öelda

, muinsuskaitseameti ehituspärandi nõunik
Copy
Sügisene Viljandi vanalinn. Pilt illustratiivne
Sügisene Viljandi vanalinn. Pilt illustratiivne Foto: Marko Saarm

EELMISE aasta sügisel sai alguse Viljandi muinsuskaitseala uue kaitsekorra koostamise protsess, mille eesmärk on luua ühiskonna ootustele senisest rohkem vastav, selgem ja informatiivsem kaitse-eeskiri. Tegemist on kaasava protsessiga, mille puhul saavad arvamust avaldada nii kohalikud elanikud kui ka kõik teised asjaosalised.

Esimene kogukonda kaasav koosolek oli eelmise aasta lõpus ning selle tulemusena vaadati üle Viljandi muinsuskaitseala väärtused ja see, kuidas neid hoida. Ent mis siis on need väärtused, mis Viljandis peituvad ja mis on olulised nii linnaelanikule kui ka mujalt tulijale? Miks on väärtusi vaja hoida ja kuidas käib uue kaitsekorra koostamine?

VILJANDI väärtus on mitmekihilisus – muinasajast tänaseni kujunenud keskkond. Viljandi on nagu puu, mille pikad juured ulatuvad muinasaegsesse mulda. Ordulinnus on kui ürgne tüvi, millest ajalooline tänavavõrk okstena hargneb ja mille latv sirutub kõrgele üle järve. Viljandi väärtused on maalilisus ja reljeefsus – silmailu pakuvad astangul kõrguvad tornikesed ja lossivaremed ning rohelusse uppuv viilkatuste maastik.

Viljandlastele on olulised linnaruumi autentsus ja mitmekesisus, avatud sisehoovid seal peituvate pesuköökide ja puukuuridega, ajaloolised hooned uhkete ehisdetailidega, lossivaremed ja pargid ning isegi konarlikud munakiviteed. Viljandi väljanägemise kujundavadki märkimisväärselt mitmekesine arhitektuur ning keskkond, kus leidub XVIII ja XIX sajandist pärinevaid puitmaju, uhkeid villasid, suisa kõrghoonena näivaid äri- ja kontorihooneid, aga ka täiesti nüüdisaegseid ehitisi, mis on ümbritsetud rohealadest ning kus peitub toredaid skulptuure ja kujunduselemente. Kiht-kihilt ladestumine teeb linna põnevaks ja omapäraseks ning paljuski on algupära säilinud, sest seda ei ole hoolega ühtlaseks kärbitud. Eriliseks väärtuseks peetakse linnas valitsevat vaikust ja turvalisust, kõige käegakatsutavale kaugusele jäämist ning jalakäijasõbralikkust. Mõni inimene ütleb, et selles linnas leidub piisavalt õhku ja valgust, kodusust ja rahu, teisele on Viljandi lihtsalt nunnu. Need ongi need omadused, mis teevad Viljandi eriliseks ning mida peavad oluliseks nii linnaelanikud kui ka mujalt tulijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles