POLIITIKA ⟩ Põhja-Sakala koalitsioon kahanes, kuid kildudeks ei purunenud

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Detsembris tehtud pildil olevast 14 inimesest on koalitsiooni alles jäänud 11. Lahkunud on vallavanemaks määratud Jaak Raie ning kaks EKRE liiget.
Detsembris tehtud pildil olevast 14 inimesest on koalitsiooni alles jäänud 11. Lahkunud on vallavanemaks määratud Jaak Raie ning kaks EKRE liiget. Foto: Elmo Riig

Põhja-Sakala viieliikmelisest koalitsioonist lahkus kaks EKRE esindajat, kuid koalitsioon seetõttu võimu ei kaota ning plaanib tööd jätkata. Opositsioonis oleval valimisliidul Kogukonna Hääl oleks koalitsiooni kukutamiseks vaja saada kokkuleppele EKRE-ga ja tõmmata endale partnereid praegusest koalitsioonist.

Paar nädalat kestnud furoor Põhja-Sakala uue vallavanema otsimisega päädis laupäeva õhtul sellega, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakond (EKRE) otsustas oma saadikud koalitsioonist tagasi kutsuda. Valimisliidu Ühine Tee, Keskerakonna, EKRE, Isamaa ja Eesti 200 vahel sõlmitud koalitsioonilepingu järgi kuulub vallavanema koht Isamaale. Selle esinumber Lembit Kruuse pakkus neljapäevaõhtusel koosolekul kandidaadina välja Jüri Hanseni, kes valimistel oli kandideerinud valimisliidu Ühine Tee nimekirjas. Tema heakskiitmise korral oleks Ühise Tee liikmete päralt nii vallavanema amet kui kaks abivallavanema kohta.

Kandidaat tekitas EKRE liikmetes vastumeelsust. Suurimat probleemi nägi EKRE selles, et Kruuse esitab Ühise Tee esindaja Isamaa kandidaadina ja ka ülejäänud partnerid olid nõus, et koalitsioonilepingut sel juhul muutma ei pea. EKRE Põhja-Sakala juhi Mait Ranna arvates pole õige, et viie liikmega koalitsioonis võtab üks partner sisuliselt kogu võimu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles