Kunstnik näitab lootusrikkust

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Kondase keskuse teise korruse näitusesaalis on vaadata Tiina Puhkani näitus "Õnnelik aednik".
Kondase keskuse teise korruse näitusesaalis on vaadata Tiina Puhkani näitus "Õnnelik aednik". Foto: Kondase keskus

29. maini on Kondase keskuse teisel korrusel avatud tekstiilikunstnik Tiina Puhkani näitus "Õnnelik aednik".

Lootusrikkust sisendav näitus "Õnnelik aednik" pakub meditatiivset aias olemise tunnet, kus siidimaalidel ja autoritehnikas tekstiilidel ühenduvad reaalsed aiad fantaasia-aedade ja mälestuspiltidega.

Kunstnik mõtiskleb näitusel inimese ja aia suhte üle. "Minu jaoks on aed kohtumispaik, kuhu inimene kutsub kohale loodust ja püüab seal temaga eriilmelisi ja -sisulisi kokkuleppeid sõlmida," ütleb ta. "Eriti südantsoojendavad ja põnevad on vanad aiad või pargid, kus on vanu viljapuid, ähmaste piirjoontega endisi terrasse või lillepeenraid. Neid võin võrrelda ajalooliste päevinäinud kangastega, kus on alles jäänud vaid pleekimatud värvivarjundid, millega on kootud tähendusrikkaimad kujundid ning esteetiliselt hinnatavaimad mustrid. Pärandiks saadud aedades sirutuvad suurte puude oksad vastupidava lõimena, mille vahel põimub kõige eeterlikum kude – lindude laul. Sellises kohas tunnetad eelmiste põlvkondade hoolt ja headust ning aimad nende esteetilist meelt, proovid säilitada, mis alles, ja istutada oma maitserohelise ja lillede peenra, panna nad sobima sellesse voogavasse aegade- ja aiakangasse, mis hoiab tasakaalus ja annab lootust."

1965. aastal sündinud Tiina Puhkan elab ja töötab Tallinnas. Ta on õppinud Eesti kunstiakadeemias tekstiili erialal ja töötanud samas kateedrijuhataja abi ning ettevalmistuskursuste juhendajana. Praegu on ta tekstiiliajaloo ja gobelääni õppejõud. 1991. aastast on ta esinenud näitustel gobeläänide, siidimaalide, tikandite ja autoritehnikas tekstiilidega ning kureerinud tekstiilikunsti näitusi. Ta on kavandanud ja valmistanud kirikutekstiile Tallinna Kaarli kirikule, Tallinna Jaani kirikule ja Harju-Risti kirikule. Aastail 2002 ja 2004 valiti Puhkan aasta tekstiilikunstnikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles