Raamatukogud näitavad oma pärleid

Margus Haav
, reporter
Copy
Linnaraamatukogu direktor Reet Lubi sirvib kõige aukartustäratavamate mõõtmetega raamatut, mis lihtsalt ei mahtunud näitusele.
Linnaraamatukogu direktor Reet Lubi sirvib kõige aukartustäratavamate mõõtmetega raamatut, mis lihtsalt ei mahtunud näitusele. Foto: Marko Saarm

Viljandi linnaraamatukogu kõige raskem köide kaalub 8 kilo ja 175 grammi ning kätkeb nahkkaante vahel 1298 lehekülge. Kõige pisemal on kaalu kõigest 2,96 grammi. Neid ja paljusid teisi haruldusi saab näha värskel näitusel.

Esmaspäeval avas enam kui sada raamatukogu üle Eesti väljapaneku oma kõige rariteetsematest esemetest. Näitustel «Kogude pärlid» eksponeeritakse vanu raamatuid, erikujulisi köiteid ja huvitava taustalooga esemeid. Osa väljapanekuid on virtuaalsed.

Piiblist pestava raamatuni

Viljandi linnaraamatukogu direktor Reet Lubi märkis, et raamatute väärtus on ajas muutunud. Tänapäeval on need sageli meelelahutuseks, kuid alati pole see nii olnud. Viljandi linnaraamatukogu kõige kaalukam teos on «Jumala Püha Sõna Suur Piibel», mil osaühisus Loodus andis välja eestikeelse piibli ilmumise 200. aastapäeva tähistamiseks 1940. aastal. Ümbertrükk tehti 1989. aastal Soomes Otava trükikojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles