Viljandi linnameistriks valiti Marta Moorats

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Viljandi linnameistriks sai Marta Moorats, kelle plaanid lähtuvad pärandilinna aastateemast «Parandamine».
Viljandi linnameistriks sai Marta Moorats, kelle plaanid lähtuvad pärandilinna aastateemast «Parandamine». Foto: Kärt Petser

UNESCO loovlinnade võrgustikku kuuluv pärandilinn Viljandi valis 2022. aasta linnameistriks disaineri, käsitöömeistri ja õppejõu Marta Mooratsi.

Uus linnameister on pärit Viljandist ning omandab doktorikraadi Eesti kunstiakadeemias kunsti ja disaini valdkonnas. Samal ajal on ta ka kunstiakadeemia aksessuaari- ja köitedisaini osakonna lektor.

Marta Mooratsi plaanid Viljandi linnameistrina lähtuvad pärandilinna aastateemast, milleks on parandamine.

«Kavas on parandamisteemalised loengud ja õpitoad, näiteks püksipõlvede parandamine, jalatsite taasloome, nõelumine ja paikamine, T-särkide taasloome, sokkide nõelumine ja Jaapanist pärit parandamistehnika kintsugi töötuba. Sügisel on plaanis korraldada parandamisnädal,» avas linnameister pressiteate vahendusel oma plaane.

Mooratsi sõnul otsib ta igapäevatöös uusi viise, kuidas oma loominguga jääkideta disaini mõttelaadi hüvanguks panustada.

«Selle tulemusena olen alustanud Eesti kunstiakadeemias doktoritöö kirjutamist teemal «Parandamine ja tekstiilide taasloome»,» kõneles ta. «Minu praktikapõhise uurimuse eesmärk on väärtustada juba olemasolevaid rõivaid ja seista vastu ühekordseks kasutamiseks mõeldud kiirmoele. Soovin, et inimesed ei näeks parandatud esemeid kui märki vaesusest, vaid hingelise rikkuse sümbolina.»

UNESCO pärandilinna Viljandi töörühma eestvedaja, Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava programmijuht Ave Matsin ütles, et Marta Moorats valiti linnameistriks tänu hästi läbimõeldud ja linlasi kaasavale programmile.

«Soovime, et viljandlased ja linna külalised saaksid pärandilinna tegevustest maksimaalselt osa, ja Marta Mooratsi väljapakutud programm just sellesse panustabki,» märkis ta. «Võib tunduda, et mitu teemat, millega Marta tegeleb, on justkui iseenesestmõistetavad, kuid paraku on parandamine oskus, mida peab inimestele uuesti õpetama hakkama.»

Viljandi kuulub UNESCO loovlinnade võrgustikku 2019. aastast ning siinne esimene linnameister oli disainer, õpetaja ja õppejõud Triin Amur.

Loovlinnade võrgustik hõlmab seitset kategooriat: kinolinnad, käsitöö- ja rahvakunstilinnad, disainilinnad, gastronoomialinnad, kirjanduslinnad, meediakunstilinnad ja muusikalinnad. Eestist kuuluvad loovlinnade võrgustikku Tartu kirjanduse, Tallinn muusika ning Viljandi käsitöö ja rahvakunsti kategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles