Linn kutsub viljandlasi appi sõjapõgenikke pikaks ajaks majutama

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Linnavalitsus kutsub viljandlasi pakkuma majutust Ukrainast põgenenud inimestele.
Linnavalitsus kutsub viljandlasi pakkuma majutust Ukrainast põgenenud inimestele. Foto: Urmas Luik

Viljandi linnavalitsus palub linlastel oma kinnisvara värske pilguga üle vaadata, et leida võimalusi siia saabunud Ukraina sõjapõgenike majutamiseks.

Abilinnapea Kristjan Mändmaa sõnul on praegu suurim mure, kuidas leida ukrainlastele pikemaajalisi elukohti.

"Seni on linna majutusabi vajanud umbes 20 protsenti põgenikest. Enamik on saanud ulu alla sugulaste ja tuttavate juures, aga elutingimused seal ei pruugi olla pikas plaanis sobilikud. Samuti pole ideaalne lahendus hotell, sest sellele on riik seadnud kindlad tähtajad ning hotellielul on omad piirangud. Näiteks meeldib ukrainlastele väga süüa teha, aga vähesed majutuskohad pakuvad sellist võimalust. Ikka tahaks ju oma tuba ja oma luba," selgitas Mändmaa.

Ehkki linnal on sotsiaalkortereid, mida saab ajutise pinnana pakkuda, on eesmärk leida stabiilne majutus Viljandi erakorterites ja -majades. "Ametlikult pakutakse kinnisvaraportaalides kahjuks vaid üksikuid kortereid. Sestap pöördumegi kõigi viljandlaste, ka nende poole, kes pole üürimisega varem tegelnud: aidake sõja eest pakku tulnutele kodu leida!" lausus abilinnapea. 

Tema sõnul ei pea abi pakkuma tasuta. Kuniks põgenik saab kätte ajutise kaitse ehk elamisloa, sõlmib eluruumi omanikuga lepingu linnavalitsus ning osaleb ka üüri ja kommunaalkulude katmises. Hiljem tuleks üürileping teha otse üürniku endaga, aga ka siin saab linn olla nõuga abiks. "Meil on näiteks juba ette valmistatud eesti- ja ukrainakeelsed lepingupõhjad," ütles ta.

Linnavalitsus ootab kõikvõimalikke majutusettepanekuid nii lühemaks kui pikemaks ajaks. Pakkuda võib ühte tuba, aga ka tervet maja. Majutusvõimalusest teadaandmiseks palub linnavalitsus täita küsimustiku siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles