Teatriarvustus ⟩ Inimlikkuse peegeldus teatrilaval ja -saalis

, teatriinimene
Copy
Ugala uuslavastuse «Arst» peategelane on kliiniku juhataja doktor Ruth Wolff, kelle elu pöördub pea peale. Peaosalist kehastab Garmen Tabor.
Ugala uuslavastuse «Arst» peategelane on kliiniku juhataja doktor Ruth Wolff, kelle elu pöördub pea peale. Peaosalist kehastab Garmen Tabor. Foto: Gabriela Urm

Ugala üllatas möödunud nädalavahetusel publikut Taago Tubina märgilise uuslavastusega «Arst». Selleks et lavastuse märgilisust natukenegi põhjendada, tutvustan esmalt veidi alusteose tagamaid.

«Arst» on briti draamakirjaniku ja lavastaja Robert Icke’i 2019. aastal kirjutatud tänapäevane adaptatsioon austria päritolu Arthur Schnitzleri 1912. aastal ilmunud ja tähelepanuväärseks kujunenud näidendist «Professor Bernhardi», mida on oluliseks peetud meditsiini- ja religiooni- ning nende mõlemaga seotud identiteediteema käsitlemise tõttu. Nimelt vaatleb Schnitzler judaismi, mis pakkus näidendi ilmumisajal rohkesti kõneainet. Ei saa unustada asjaolu, et autor isegi tunnistas juudi usku ja temalgi oli arstidiplom. Seega oli Schnitzler nendel teemadel sõnavõtmiseks piisavalt kompetentne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles