Nädala konflikt ⟩ Söed tuha all

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Heategevuslikud kontserdid Ukraina heaks nii Viljandis kui mujal annavad lootust, et suudame raskused koos ületada.
Heategevuslikud kontserdid Ukraina heaks nii Viljandis kui mujal annavad lootust, et suudame raskused koos ületada. Foto: Elmo Riig

Viljandis apteegijärjekorras seisev eestlane kõneles kaasas olnud Ukraina põgenikega vene keeles, mille peale nende ees olev eestlasest naine pahandas ja käskis neil vait jääda. Iseenesest õnnelik õnnetus: kui selgus, et tegu on põgenikega, siis olid vabandused ja ilmselt kõikehõlmav häbitunne kiired tekkima ning sinnapaika see sõnelus jäigi.

Märgiline aga sellegipoolest, sest isegi märksa parematel aegadel hõõguvad tuha all söed ning ega ütlus «Eestlase lemmikroog on teine eestlane» pole samuti päris tühja koha pealt sündinud. Ükskõik mis lahendusi omavalitsused, riik ja ka ukrainlased isekeskis leiavad, siis integratsioon, isegi ajutine, saab olema üsna keeruline ülesanne ja vaevaline rada. Ükskõik mida mõni ekspert ütleb: mitte kellelgi ei ole praegu vähimatki aimu, kui kaua see sõda veel võiks kesta. Kümme päeva, kuud või aastat? Millise strateegiaga integratsioonile üldse läheneda?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles