Kelmid püüavad ohvreid võltsitud pakiteadetega

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Selline näeb välja petturite saadetud SMS, millega püüti ohvrilt raha välja petta.
Selline näeb välja petturite saadetud SMS, millega püüti ohvrilt raha välja petta. Foto: Kuvatõmmis

Telefonile, e-postkasti või ühismeedia kaudu tulev pakiteade koos paki eest tasumist võimaldavad lingiga võib olla järjekordne kelmide katse ohvrilt raha välja petta.

Viimastel päevadel on politseile laekunud mitu teadet õngitsussõnumist, kus potentsiaalsele ohvrile antakse teada, et tema pakk ootab kohaletoimetamist, ja teatele on lisatud veebilehe link. Sellele klõpsates avaneb justkui kullerfirma DHL internetikeskkond, kuid see on pettus ning kui inimene sinna oma andmed sisestab, tehakse tema pangakontol soovimatuid tehinguid.

Teine petuskeem on internetis levivad libaloosimised. Veebikeskkonnas saabub e-kiri, et kirja saaja oleks justkui võitnud auhinna ning selle lunastamiseks peab ta täitma ankeedi, sisestades sinna oma isiklikud andmed. Pärast juhendi järgimist avastavad inimesed, et nende pangakontolt on omavoliliselt tehtud makseid võõrale arvelduskontole.

Politsei teatel on telefoni ja interneti teel toime pandad kelmused sagenenud ning skeeme, kuidas ohvritelt raha kätte saada, on mitu. "Kelmid helistavad, saadavad e-kirju ning proovivad inimestega kontakti saada sotsiaalmeedia kaudu," ütles veebipolitseinik Elerin Tetsmann. "Palume selliste sõnumite saamise korral suhtlemine kohe lõpetada!"

Kui sõnumi saaja on siiski lingi avanud, oma pangakaardi andmed sisestanud ning kahju on tekkinud, tuleks juhtunust võimalikult kiiresti teavitada oma kodupanka ja politseid. Pangaülekannete ja krediitkaardi tehingute puhul on kiire teavitamise puhul lootust, et tehingut ei jõuta lõpuni viia ja pank peatab tehingu või väljamakse.

Avalduse politseile saab esitada sellel aadressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles