Postside Ukrainaga toimib hea õnne põhimõttel

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Eestist ida poole saadetava ja sealt saabuva posti puhul tuleb arvestada sõjast tingitud häiretega.
Eestist ida poole saadetava ja sealt saabuva posti puhul tuleb arvestada sõjast tingitud häiretega. Foto: Elmo Riig

Sõja tõttu toimib post Eesti ja Ukraina vahel osaliselt ja on häiritud idasuunal laiemaltki.

Omniva rahvusvahelise paki- ja kirjateenuse juht Marita Mägi ütles, et Omniva teeb koostööd Ukraina Postiga universaalse postiteenuse ehk posti ja pakkide saatmiseks Ukrainasse.

«Postivahetus Ukraina Postiga on praegu kaootiline ja mõjutatud sõjast Ukraina territooriumil,» tõdes ta. «Omniva toimetab postipakid Ukraina-Poola piirile, sinna tuleb Ukraina Post saadetistele järele ning transpordib pakid Ukrainas avatud postiasutustesse. Täpse info, missugused postiasutused on Ukrainas parasjagu avatud, leiab Omniva kodulehelt.»

Uus teenus võimaldab eraisikutel Mägi sõnul saata Ukraina konkreetsele adressaadile tasuta humanitaarabipaki. See teenus on mõeldud näiteks sugulastele, tuttavatele ning sõpradele ravimite, rõivaste ja toiduainete edastamiseks. Saatmiseks tuleb pöörduda Omniva postkontorisse, et vormistada pakikaart ja tollivorm. Saadetise maksimaalne kaal ning mõõtmed peavad vastama maksipaki tingimustele ehk pakk tohib kaaluda kuni 30 kilogrammi. Saata ei tohi kiiresti riknevaid toiduaineid, kergesti purunevaid asju, alkoholi ja relvi.

Kui kirja või pakki ei õnnestu adressaadile üle anda, jääb see hoiule Ukraina Postile.

Mägi nentis, et sõja alguses peatunud posti- ja pakiteenus Venemaale jätkus osaliselt käesoleva nädala esmaspäevast. Venemaale saab saata universaalse postiteenuse saadetisi: standardpakki, täht- ja lihtmaksikirja ning täht- ja lihtstandardkirja. Kasutada ei saa EMS kullerteenust, saata äri täht- ja lihtmaksikirju ning äri täht- ja lihtstandardkirju.

«Venemaalt post saabub,» ütles Mägi. «Endiselt on soovitus Venemaa e-poodidest mitte osta. Omniva on lõpetanud Venemaalt saabuvate perioodiliste väljaannete kande ning nende väljaannete tellimuste vastuvõtmise. Ka ei saa teha Venemaaga Western Unioni tehinguid.»

Omniva kinnitusel toimib Valgevenega posti- ja pakiteenus mõlemas suunas, kuid ka selle riigiga ei saa teha Western Unioni tehinguid.

Mägi ütles, et õhuruumide piirangud põhjustavad häireid saadetiste saatmises Kesk-Aasia riikidesse, kuhu varem veeti saadetisi Venemaa või selle õhuruumi kaudu.

«Ominva toimetab endiselt Baltikumi ja lähipiirkonda Aasiast tulevaid pakke. Ukraina sõja algusest tehakse seda uuendatud lennuplaani järgi, mis on seotud rahvusvaheliste sanktsioonidega Venemaale,» lisas ta.

Hiinast pakke lennutavad firmad lendavad ümber Venemaa ja ainult Hiina Rahvavabariigis registreeritud lennukid saavad praegu otse üle Venemaa lennates tuua kaupu Hiinast Euroopasse. Nii ei mõjuta see lõpptarbijate tarneaegu, sest lennud toimivad ning pakid jõuavad Omniva kinnitusel kiirelt kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles