Kalureid nörritab püügikeeld

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Võrtsjärve kalurid Ants Leiaru (habemega) ja Marko Vaher pidid võrgupüügist 15. märtsist suu puhtaks pühkima, ehkki nüüd algaks kõige magusam kohapüügiaeg.
Võrtsjärve kalurid Ants Leiaru (habemega) ja Marko Vaher pidid võrgupüügist 15. märtsist suu puhtaks pühkima, ehkki nüüd algaks kõige magusam kohapüügiaeg. Foto: Elmo Riig

Võrtsjärve kaluritele teeb tuska asjaolu, et ehkki jää on veel väga paks ja koha tuleks mühinal, kätte seda ei saa, sest 15. märtsist järvel kehtiva haugipüügikeelu tõttu võrguga püüda ei tohi.

Valmas elavate Võrtsjärve kalurite Marko Vaheri ja Leo Aasa arvates on keeld absurdne, sest paksu jääga ei koe ükski haug. Samal ajal jääb kaluritel kõige magusamal ajal kohapüük katki ning inimesteni ei jõua enam värsket kala. Haugist saadav tulu on Võrtsjärve kaluritel väike, seevastu koha annab head sissetulekut.

40–45 sentimeetrit

«Praegu ei ole haugil mingit kudemist, järvejää paksus on 40–45 sentimeetrit,» sõnas Marko Vaher. «Haug hakkab kudema siis, kui kaldad lähevad jääst lahti, aga sel aastal ei juhtu seda nii pea.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles