Viljandi pakub elanikele toidujäätmete kogumiseks kompostreid ja mahuteid

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Kui Viljandis muretseda endale era- või väikese kortermaja juurde linna abiga komposter, ei pea toidujäätmete prügilasse vedamise eest tulevikus maksma.
Kui Viljandis muretseda endale era- või väikese kortermaja juurde linna abiga komposter, ei pea toidujäätmete prügilasse vedamise eest tulevikus maksma. Foto: Kuvatõmmis

Järgmisest nädalast  on võimalik viljandlastel esitada linnavalitsusse taotlus, et saada oma majapidamisse kas biojäätmete komposter või kogumismahuti. Toidujäätmete eraldi kogumine ja prügilasse saatmine muutub Viljandis kohustuslikuks aprillist.

Keskkonnainvesteeringute keskuse rahalisel toel ostab linnavalitsus biojäätmete liigiti kogumiseks 500 kodukompostrit, mis mahutavad 280 liitrit, ja 150 kogumismahutit mahutavusega 140 liitrit. Need jaotatakse linlastele, kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on Viljandi, ning linna korteriühistutele.

Linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Villem Kutti ütles, et aprillis hakkab Viljandis kehtima uus korraldatud jäätmeveo leping ning sellest lähtudes peavad kõik need majapidamised ja kortermajad, kes oma territooriumil ise jäätmeid ei komposti, hakkama eraldi konteineriga biojäätmeid liigiti koguma. "Köögi- ja sööklajäätmed tuleb kompostida oma kinnistul, anda üle jäätmevedajale või viia Viljandi jäätmejaama," lisas Kutti.

Kompostrid ja kogumismahutid jagatakse nendele linlastele, kes selleks taotluse esitavad. Linnavalitsus hakkab taotlusi vastu võtma 21. märtsist keskkonna Spoku kaudu. Taotleda on võimalik kas ainult kompostrit või kogumismahutit.

Kompostrit on võimalik küsida üksik- või  kaksikelamule  või  kuni  nelja  korteriga  elamule. Üksikelamu kohta on võimalik kasutusse saada üks komposter, kaksikelamu või kuni nelja korteriga korterelamu kohta kaks kompostrit.

Kogumismahutit on võimalik taotleda üksik- või kaksikelamule või korterelamule. Üksik- või kaksikelamu või kuni kaheksa korteriga elamu kasutusse on võimalik saada üks kogumismahuti, alates üheksa korteriga elamust kaks kogumismahutit ja üle 24 korteriga elamule kolm kogumismahutit. Kohumismahutit on võimalik taotleda ka korteriühistul.

Taotluse rahuldamise järel esitatakse taotlejale ettepanek kompostri või kogumismahuti omaosaluse tasumiseks. Omaosalus on kompostri puhul 4,38 eurot ning kogumismahuti puhul 13,30 eurot. Summa tuleb tasuda kahe kuu jooksul või mahuti tagastada.

Kompostrite ja kogumismahutite kätteandmise aeg ja koht teatatakse omaosaluse tasunutele e-kirja teel. Taotlemine lõpeb, kui kõik kompostrid ja mahutid on omaniku leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles