Ohvriabi juhatab õigete inimesteni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Leppik
Evelin Leppik Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi osakonna peaspetsialist Evelin Leppik, mis on ohvriabi ja kui kaua see juba on tegutsenud?

Ohvriabitöötajad alustasid Eestis tööd 2005. aasta jaanuaris. Nad pakuvad abivajajatele emotsionaalset tuge, jagavad teavet abisaamise võimaluste kohta ja juhendavad neid suhtlemisel teiste asutuste, näiteks politsei, sotsiaalameti ja kohtuga.

Ohvriabi pakub süüteo ohvritele ja nende perekonnaliikmetele võimalust, et riik hüvitab nende psühholoogilise abi kulutused, kui nende toimetulekuvõime on süüteo tõttu vähenenud. Hüvitise saamise eeldus on süüteo kohta väärteo- või kriminaalmenetluse alustamine.

Kuidas sai ohvriabi artiklis kirjeldatud juhtumi puhul inimest aidata?

Riina tuli Viljandi ohvriabikeskusesse vastuvõtule koos pojaga. Kuna neil ei olnud kohta, kus elada, võtsin ühendust Viljandi naiste varjupaiga töötaja Marju Tuoppiga, kes oli valmis Riinat ja tema poega vastu võtma. Edasist abi pakuti neile juba sealt.

Keda veel abistate peale perevägivalla ohvrite?

Ohvriabisse võivad pöörduda kõik inimesed, kes on langenud hooletuse või halva kohtlemise ning füüsilise, vaimse või seksuaalse vägivalla ohvriks.

Suurem osa pöördujatest on siiski perevägivalla ohvrid ja kahjuks on nende arv aastatega kasvanud. See võib tuleneda ka sellest, et inimesed leiavad endas järjest rohkem julgust meie poole pöörduda ning oma murest rääkida.

Samuti on palju lastevastase vägivalla juhtumeid, sealhulgas laste seksuaalset väärkohtlemist.

Kuidas teid leida?

Ohvriabikeskusesse võib kohale tulla, kuid nõu võib küsida ka telefoni teel. Soovi korral on võimalik jääda anonüümseks.

Ohvriabikeskus asub Viljandis Pargi tänav 1 politseimajas ja on avatud esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel. Meie telefon on 434 0343 ja e-post viljandi.oa@ensib.ee. Lisaks minule võtab seal inimesi vastu ohvriabitöötaja Maiju Margus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles