Solidaarne naistepäev ⟩ Vabatahtlikud koguvad heategijate abiga hügieenitarbeid. Tänavu oodatakse ka beebitarbeid

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Kuigi annetajad toovad ka pakke, on viljandimaalased tänavu andnud naiste ja tüdrukute hügieenitarvete soetamiseks raha. Mullu kogunes üle-eestilise kampaania käigus hügieenitarvete ostmiseks 21 000 eurot.
Kuigi annetajad toovad ka pakke, on viljandimaalased tänavu andnud naiste ja tüdrukute hügieenitarvete soetamiseks raha. Mullu kogunes üle-eestilise kampaania käigus hügieenitarvete ostmiseks 21 000 eurot. Foto: Erakogu

Vabatahtlikud kutsuvad üles naistepäeva tähistama solidaarselt annetades hügieenitarbeid või nende soetamiseks vajalikku raha. Osa annetustest jõuab tänavu ka ukrainlasteni.

Abistajaid kutsutakse üles tegema rahalist annetust või tooma hügieenitarbeid nagu pesukaitsmed, sidemed, tampoonid ja kasutamata menstruaalanumad kogumispunkti. Viljandis saab 11. märtsini asju viia kunstikooli või kokkuleppel otse Reniita Romannile, kes on ettevõtmise Viljandimaa koordinaator.

Praegu on Romanni sõnul kogumisaktsioon läinud kenasti ja kuigi kampaania hõlmab peamiselt naiste ja tüdrukute hügieenitooteid, siis praeguses olukorras võetakse vastu ka beebidele mõeldud hügieenitooteid ja piimasegusid. 

Tänavuse kogumiskampaaniaga toetatakse lisaks eestlastele ka ukrainlasi. Romann ütles, olenemata sõjast vajavad ka meie naised abi. "Aga tõesti, sealt läheb osa nendele naistele ja lastele, kes Ukrainast siia tulevad või viiakse kohapeale, olenevalt olukorrast, kuidas on tarvis," rääkis ta.

Neljandat korda "Solidaarset naistepäeva" korraldav vabatahtlik Kristel Rannaääre on üleskutse jaoks loonud Facebooki lehe, kus kirjutab, et ostetud ja kogutud hügieenitarbed toimetatakse asjakohastele organisatsioonidele aprillikuu jooksul. Samuti avalikustatakse tasutud arvete info pärast tellimuste tegemist sündmuse lehel kommentaarides.

Romann rääkis, et tema koordineerib annetuste kogumist Viljandimaal teist aastat. Mullu läks aktsioon tema sõnul edukalt. "Siis toodi abipakke rohkem. Sel aastal on rahalist toetust enam, aga pakke tuuakse ikka ka," sõnas ta.

28. veebruarist kuni 11. märtsini kestvas kampaanias kogutakse menstruatsiooniajaks vajalikke tarbeid, mis lähevad organisatsioonidele ja gruppidele nagu naiste tugikeskused üle Eesti, Toidupank, Tasuta Asjade Turg ja Eesti pagulasabi.

Kogumiskampaania lehel on välja toodud info, et statistikaameti andmetel elas 2020. aastal absoluutses vaesuses 2,2 protsenti ja suhtelises vaesuses 20,6 protsenti Eesti elanikkonnast. Paljudel on raskusi nii toidu kui ka igapäevaste hügieenitarvete hankimisega. See on pidev kulu, millest loobuda ei saa, kuid paljudel inimestel pole raha nende ostmiseks, mistõttu võivad nad igal kuul jääda eemale koolist, töölt ja huviringidest. 

ÜLEKANNE

Annetatud raha eest ostetakse keha- ja keskkonnasõbralikke ning korduskasutatavaid menstruatsioonitooteid. Kampaania kestab 11. märtsini kella 15-ni.

* SEB kontonumber EE571010011710207224

* Saaja: Kristel Rannaääre

* Selgitus: "Solidaarne naistepäev 2022" 

* Kui soovid olla anonüümne annetaja, siis palun märgi see ülekande selgitusse. 

Allikas: Facebook, "Solidaarne naistepäev 2022"
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles