Päike piilub aknast tuppa ja aednik igatseb näppe niiskesse mulda pista. Veebruar ja märts on need kuud, kui tuleks teha otsus, kas kasvatada endale tomati- ja paprikataimed ise või need hiljem osta. Need, kes otsustavad ise külvata ja vaadata taimede sirgumist, peavad endale muretsema külvitarbed: mulla, külvikastid ja mis kõige tähtsam — seemned.
Esimesed külvi vajavad köögiviljad on kindlasti tomatid ja paprikad. Mõlemal on pikk kasvuperiood, seega on parim külviaeg veebruaris või märtsis.
Paprikad jaotatakse maitse tugevuse järgi magusateks aedpaprikateks ja tulisemaitselisteks vürts- ehk tšillipipardeks. Levinud on rohelised, kollased, punased, oranžid, valkjad ja mustjas-sinipunased paprikad. Paprika on köögiviljadest suurima C-vitamiini sisaldusega. Selle söömine mõjub ergutavalt, peletab väsimust ning aitab hoiduda rasvumisest.
Kauplused pakuvad igale maitsele ka tomatisorte: punase- ja kollaseviljalisi, pisemate viljadega marineerimiseks ning lihatomateid salatisse; sorte kilemajja, avamaale ning amplisse või aknalauale.
Küpses tomatis on peaaegu sama palju C-vitamiini kui sidrunis ning organismile hästi omastatavat rauda rohkem kui kalas ja kanalihas. Tomatis on ka palju B-rühma vitamiine, E- ja K-vitamiini ning mikroelementidest veel vaske, joodi, fluori ja tsinki. Tomatile punase värvuse andev lükopeen aitab ennetada teatud vähke ning südame- ja veresoonkonnahaigusi. Et tomatis on ohtralt vett, annab see vähe kaloreid: sajas grammis tomatis on vaid paarkümmend kilokalorit.