Algas noorte pillimängijate registreerimine etnolaagritesse

Sakala
Copy
Etno laagrisse tuleb noori üle maakera ning neid ühendab pärimusmuusika. Laagrites on armutud, leitud kutsumus ja muudetud elu. Pildil hetk 2021. aasta laagrist Kõpus.
Etno laagrisse tuleb noori üle maakera ning neid ühendab pärimusmuusika. Laagrites on armutud, leitud kutsumus ja muudetud elu. Pildil hetk 2021. aasta laagrist Kõpus. Foto: Marko Saarm

Märtsi algusest saavad noored pillimängijad registreeruda Viljandi pärimusmuusika festivali eel korraldatavatesse Eesti Etno ja Laste Etno laagrisse.

26. Eesti Etno laager kestab kaunis Kõpu mõisahoones 14 päeva, 19. juulist 1. augustini. Laager on mõeldud noortele vanuses 16–30 eluaastat, kokku oodatakse sinna 60–70 osalejat ja viit juhendajat.

Laagri korraldaja Margit Kuhi ütles, et praeguses heitlikus maailmas on Eesti Etno kokkusaamiseks, kus eri maade muusika ja oma juurtega ühenduda kõige mõjuvõimsamal ning sügavamal viisil. "Sedasi on võimalik kogeda elu ilusamat külge ja mõista eri kultuuride rikkust," sõnas ta.

Tänavused juhendajad on Eestist, Soomest, Belgiast ja Brasiiliast ning nende käe all õpitakse üksteiselt kuulmise teel pärimusmuusika lugusid.

Seitsmendat aastat korraldatakse Laste Etno laagrit, mis on mõeldud veidi noorematele pillimängijatele. 21.–29. juuliks oodatakse Kärstna mõisasse 12–16-aastasi noori, kes tunnevad huvi pärimusmuusika vastu ja mängivad pilli heal tasemel.

Mõlema laagri noored annavad kontserdi Viljandi pärimusmuusika festivalil.

Eesti Etno laagrisse saab registreeruda siin https://www.folk.ee/meist/august-pulsti-opistu/etno/eesti-etno ja Laste Etno laagrisse siin. https://www.folk.ee/meist/august-pulsti-opistu/etno/laste-etno

Eesti pärimusmuusika keskus on Eesti Etno laagrit korraldanud 25 aastat ning sel puhul esitletakse tänavu suvel Jürgen Volmeri dokumentaalfilmi, mis laagri fenomeni käsitleb. Filmi esilinastusele juulis on oodatud kõik tänavused ja eelmiste aastate etnolaagrites osalejad.

Maailma kõige esimene Etno laager oli 32 aastat tagasi Rootsis. Eesti oli järgmine maa, kes seda korraldama hakkas: meie Etnole panid 1997. aastal aluse Krista Sildoja ja Tuulikki Bartosik. Nüüdseks korraldatakse selliseid laagreid paljudes paikades üle ilma ning tegevust koordineerib Jeunesses Musicales International, mille liige on ka Eesti pärimusmuusika keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles