Helilooja Ester Mägi 100. sünniaastapäeva puhul tuleb Viljandis ja Suure-Jaanis kontsert

Sakala
Copy
Eesti helilooja Ester Mägi lahkus meie seast möödunud aastal. Oma loomingus sai ta palju inspiratsiooni rahvapärimusest.
Eesti helilooja Ester Mägi lahkus meie seast möödunud aastal. Oma loomingus sai ta palju inspiratsiooni rahvapärimusest. Foto: Kaupo Kikkas

4. märtsil kell 18 on Viljandis Sakala keskuses ja 5. märtsil kell 17 Suure-Jaani kultuurimajas kontsert "Ester Mägi – 100".

Viljandlase Guldžahon Jussufi eestvedamisel teoks saavatel kontsertidel kuuleb möödunud aastal taevastele radadele lahkunud helilooja instrumentaal- ja vokaalloomingut ning esinevad pianistid, viiuli-, vioola- ja flöödimängijad, eurütmistid ning lauljad Viljandimaalt, Tartust ja Tallinnast.

Nagu võib lugeda Evi Arujärve koostatud raamatust "Ester Mägi: elu ja helid", on Mägi öelnud, et temast tegi helilooja Mart Saar. "Läksin tema juurde täiesti valge lehena, mõtlesin, et ajutiselt. Aga tema rahulik ja aeglane, detailidesse süvenev ja põhjalik õpetamisviis viis selleni, et ma hakkasin leidma eneseväljendamise vahendeid harmoonias, meloodias ja rütmis, hakkasin neid vahendeid teadlikult kasutama – hakkasin looma," seisab seal.

Vikipeedia vahendab, et Mart Saar juhtis Ester Mägi tähelepanu rahvamuusikale ja üldse rahvuslikkusele ning rääkis talle oma rahvaviiside kogumise ekspeditsioonidest. Mägi sai sellest inspiratsiooni ja käis ka hiljem ise viise kogumas.

HELILOOJA

Ester Mägi sündis 10. jaanuaril 1922 ja suri 14. mail 2021.

Aastatel 1946–1951 õppis ta Tallinna riiklikus konservatooriumis Mart Saare klassis kompositsiooni. Aastatel 1951–1954 oli täiendõppel Moskva konservatooriumi aspirantuuris, õppides Vissarion Šebalini juhendamisel. Aastal 1954 naasis ta Eestisse ning aastani 1984 oli konservatooriumi õppejõud.

Aastast 1952 kuulus Eesti heliloojate liitu.

Aastal 1999 nimetati ta Eesti muusikaakadeemia audoktoriks.

Oli korporatsiooni Lembela liige aastast 1990.

Allikas: Vikipeedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles