Rudo Puks Ukrainast ei põgene: inimestel on siin abi vaja

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Rudo Puks 2017. aastal
Rudo Puks 2017. aastal Foto: Erakogu

24. veebruari varahommikul, Eesti aja järgi veidi enne kella 5 teatas Venemaa president Vladimir Putin, et alustab Donbassis sõjalist operatsiooni. Seitse aastat Ukrainas elanud endine viljandimaalane Rudo Puks kinnitas sama päeva õhtupoolikul, et temaga on kõik korras ja riigist lahkuda ta ei kavatse, toogu tulevik, mis toob.

"Ärkasin hommikul kell 6.20 rakettide rünnaku peale. Sellist äratuskella mul pole veel kunagi olnud," meenutas Puks Eesti Vabariigi aastapäeva algust Kiievis.

Tema elukoht Ukraina pealinnas on Tšernigivi teel – tema sõnutsi täpselt seal, kust Vene armee praegu linna ründab. Oma elukohast ta lahkus ja liikus teisele poole Kiievit, ühte selle eeslinna, abikaasa maakodusse. Plahvatusi ja muid sõja hääli on kuulda sinnagi, aga seal on ohutum.

Ukrainast lahkuda Rudo Puks praegu ei kavatse. "Inimestel on siin abi vaja," põhjendas ta.

Kuni kolmapäevani ei osanud ukrainlased Puksi sõnutsi otsest rünnakut karta, nüüd aga on poed tühjaks ostetud ja tanklates on väga pikad järjekorrad. Suurematel maanteedel on ummikud ja inimesed lahkuvad linnadest. "Kõik tegelikult seisab siin riigis praegu," märkis Puks.

Ta rääkis, et ukrainlased pole paanikasse sattunud. Vene vägede eest liigutakse ohutumatesse kohtadesse ning suurematest linnadest välja, kui on, kuhu liikuda. "Üldiselt võetakse väga praktiliselt seda asja. Et olukord on nüüd siis selline ja nüüd tuleb tegutseda vastavalt sellele olukorrale."

Puksi sõnutsi ei ole inimestel muud valikut kui linnadest põgeneda, sest käes on tõeline sõjasituatsioon ning lahingule ette jääjad lihtsalt tapetakse. Lisaks on tarvis, et Ukraina sõjavägi saaks vabalt riiki kaitsta. "Selline oli ka Ukraina valitsuse käsk: lahingu eest varjuda ja aidata teisi inimesi."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles