Kristi Jõeste: mul on koosolekul kogu aeg vardakott käes

Kadri Allikmäe
, reporter
Copy

Ülemöödunud pühapäeval selgusid Eesti Kultuurkapitali tänavuste preemiate laureaadid. Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud ja programmijuht Kristi Jõeste sai rahvakultuuri valdkonna peapreemia põhjaliku labakindaraamatu väljaandmise eest.

Kui mullu ilmus Kristi Jõestel «Eesti silmuskudumine 3. Labakindad», siis sel aastal on tal plaanis välja anda sõrmkinnastest kõnelev raamat. Kudumise vastu on ta huvi tundnud varajasest lapsepõlvest ning pühendanud suure osa oma elust kindamustrite uurimisele ja rahvuslike kindamustrite traditsiooni järjepidevuse taastamisele.

Kristi Jõeste, kuidas sündis raamat «Eesti silmuskudumine 3. Labakindad»?

Idee sündis juba 2012. aastal. Suur mõjutegur oli, et hakkasid ilmuma kudumisraamatud, näiteks «Suur kindaraamat», ning mullegi tehti ühest kirjastusest ettepanek raamat teha. Aga nende raamatute häda on selles, et neis on ainult mustriskeemid. Et eriti randmeosas on palju pisiasju, ei oska kogemuseta inimene pildi pealt mustreid välja lugeda. Meil tekkis Anu Pingiga, kellega olime ka varem raamatuid välja andnud, mõte, et me ei hakka lisama sellesse kihti uut köidet. Kohe sai selgeks, et tuleb mitu osa teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles