Muu-uurija Paljad jalad, puhtad mõtted ja teravad löögid

Üllar Priks
, reporter
Copy

Igaüks, kelle kodus oli 1980. aastatel videomakk, teab omaaegseid pikkade lööma­stseenidega eastern-filme tõenäoliselt peast. Bruce Lee ja Jackie Chan olid toonastele poisipõnnidele korraga sõbra, vanema venna ja kangelase eest. Aga kuigi esialgu võivad idamaised võitlustehnikad näida pelgalt keerukate koreograafianumbritena, on nende taga palju enamat.

Sajandeid väldanud sõdalasekeskne elukorraldus imbus rahva sekka ja sai osaks kultuuriruumist. Kõik see, mida meie näeme lõpuks realiseerumas füüsilise sooritusena, kätkeb endas ka väga palju mentaalset ja ajaloolist ning kannab suure hulga inimeste heakskiidetud käitumisnorme ja tõekspidamisi.

Mis seal salata, olen minagi harjavarrest võitluskoote meisterdanud ning plekist välja lõigatud tähikuid kuuri seina sisse loopinud. Tööõpetuse tunnis oleksin lauajuppi pooleks lüüa üritades peaaegu käeluu murdnud. Aga loomulikult polnud minusugustel aimugi idamaiste võitluskunstide taustast. Mingis mõttes devalveerisime ühe elufilosoofia lihtsaks kakluseks, aga seda ei saa teadmatuile pahaks panna. Pealegi, et oma karmat parandada, otsustasin kõrges eas astuda reaalse sammu ja võtsin Viljandi spordihoones sokid jalast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles