Kunstiakadeemia noored disainerid loovad Mari Kalkuni kontserdile mustrikiriku

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Kunstiakadeemia tudengite loodud lahendus Igor Tõnuristi mälestuskontserdile Viljandi pärimusmuusika festivalil.
Kunstiakadeemia tudengite loodud lahendus Igor Tõnuristi mälestuskontserdile Viljandi pärimusmuusika festivalil. Foto: Henri-Kristian Kirsip
Laupäeval annab Mari Kalkun pärimusmuusika aidas kontserdi "Keelega-meelega". Visuaalse lahenduse loovad sellele Eesti kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisaini teise kursuse tudengid Piret Pupparti juhendamisel. 
Nagu kirjutab pärimusmuusika keskus pressiteates, tegi ta Piret Pupparti ja tema õpilastega esimest korda koostööd suvisel Viljandi pärimusmuusika festivalil, kui Igor Tõnuristi mälestuskontserdil loodi samuti aida suurde saali pärimusornamentikaaineline erilahendus.
Kontseptsiooni autori ja tudengite juhendaja Piret Pupparti sõnul on Mari Kalkuni kontserdile loodud omamoodi mustrikirik. "Soovime, et see tõstaks esile Marile omast oskust laulda traditsiooniliste ornamentide keeles. Valguskujunditega läidetud pühakoda kannab endas vihjeid eri kihelkondade pärandeist vöökirjadest suure ilmapuuni välja," lisas Puppart. 
Muusik Mari Kalkun rääkis, et laupäevasel kontserdil saab lisaks uuemale repertuaarile kuulda tema vanemaid lugusid ning möödunud sajandi kodumaist luulet, millel on tema loomingus eriline koht. "Minu loomingus on aukohal eesti luuletajad: olen loonud laule Artur Alliksaare, Villem Grünthal-Ridala, Marie Heibergi, Bernard Kangro ja paljude teiste eesti ja võro poeetide sõnadele. Võib isegi öelda, et tihti on muusika sündinud sõnasse. Need luuletused on olnud uste avajad sajanditagustele lumeväljadele, kus "mööda teed lähevad reed", või noore naiskunstniku maailmavalule nagu Heibergi luule puhul. Lugude kirjutamise kaudu olen ise saanud ajas rännata ning tundnud tõelist ja põletavat tänutunnet, et minul on võimalus elada ja luua tänapäevases Eestis," rääkis artist kontserdi lugude valikust. 
Mari Kalkun on esinenud enamikus Euroopa riikides ja New Yorgis ning käinud kuuel ringreisil Jaapanis. Tema muusika on leidnud märkamist muusika tunnustusüritustel ja kriitikute silmis. 2018. aastal valiti Kalkuni sooloalbum "Ilmamõtsan" The Guardiani aasta maailmamuusika albumite esikümnesse. 
Noored kunstnikud, kes Piret Pupparti eestvedamisel visuaalset ilu kontserdile loovad, on Marin Nooni, Liisbet Karjel, Alice Pärtelpoeg, Joanne-Heleene Sõrmus, Katariina Seepter, Edvard Vellevoog, Kristjan Lindsalu, Liis Laanisto, Mai Riin Salumaa ja Carl-Rasmus Õunaste. 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles