Viljandis saab näha kunstiõpetajate maale

Sakala
Copy
Näitusel näeb Anne Soop-Tohveri maali "Puudutuse puudutus".
Näitusel näeb Anne Soop-Tohveri maali "Puudutuse puudutus". Foto: Viljandi Linnagalerii

Viljandi linnaraamatukogus asuvas Linnagaleriis näeb teisipäevast alates Eesti kunstikoolide liidu suvise maalilaagri maale. Näitus "Roheline järv" peaks kutsuma inimesi tüünele rännakule.

Näitust kureeriv Anne Aaspõllu ütles Õpetajate Lehes, et näituse pealkiri tähistab seda, et mõni järv võib paista roheline. ""Roheline järv" võib aga tähendada ka meeleolu, tüünet seisundit, mälestust või mis tahes assotsiatsiooni, mille kelleski sõnad "roheline" või "järv" esile kutsuvad," rääkis Aaspõllu.

Maalid moodustavad kolmeseid või neljaseid tervikuid. Kokkulepitult maalisid õpetajad ruudukujulistele lõuenditele ja tööd valmisid mõne päevaga. "Maalid olid valdavalt abstraktsed, kujutav alge oli viidud miinimumini, mistõttu maalide koloriit, kujundid, joonte ja pindade rütm pääsevad vahetult ligi vaataja vastuvõtumeeltele," kirjutas Viljandi Sakala keskuse galerist Helen Piir. Ta lisas, et maalid on tehtud eri tehnikates, valdavalt akrüülvärvidega.

Kõik kunstiteosed on valminud suvises Eesti kunstikoolide liidu õpetajate laagris. Möödunud suvel koguneti Suure Munamäe jalamil Vaskna turismitalus. Fookuses oli abstraktne maal, erinevad lähenemised abstraktsuseni jõudmiseks ning seeria loomine.

Viljandi kunstikooli õpetaja Reet Talimaa ütles, et maalilaagris valitses mänguline, samas mõnusalt pingeline töömeeleolu. "Väga põnev oli koostöö juhendajatega. Imetlesin ja imetlen ikka nende oskust ehitada üles nii hästi töötav ja terviklik kava, leida suhtluskeel, mis suunab ja kannab igaüht kulgema loomingulätetele talle ainuomasel viisil," meenutas ta. "Sellel suvenädalal sain maalimisele pühenduda jäägitu intensiivsusega. Kui palju ma jõudsin nii lühikese aja vältel katsetada, kui palju avastada endas uusi võimalusi edasiminekuks, võin vaid hämmastunult tõdeda."

Juhendajad olid Kadri Kangilaski ja Toomas Tõnissoo.

Viljandi näitusel esinevad Julia Toots, Reet Talimaa, Renita Romann, Anne Soop-Tohver, Keiu Kuresaar, Liis Pihlik, Kristel Pajos, Maret Suurmets Kuura, Kea Pelapson, Anne Aaspõllu, Linda Ait, Kristel Kallau, Piret Uibotalo ja Vivian Klimušev. Näitus on varem olnud üleval Märjamaal ja Pärnus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles