Radariuuring aitab kalmistu jalgtee ja risti mulla alt välja

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Maa alt leiti veel osaliselt sillutatud jalgrada (B), mis algab tundmatu ja kaartidele märkimata rajatise nurga juurest (C) ja samuti keskaegse Katariina kabeli varemed (A).
Maa alt leiti veel osaliselt sillutatud jalgrada (B), mis algab tundmatu ja kaartidele märkimata rajatise nurga juurest (C) ja samuti keskaegse Katariina kabeli varemed (A). Foto: Sakala

Oktoobrikuine georadari­uuring aitas Viljandi laululava taga baltisaksa mõisnike kalmistul näha mulla alla ning näitas kätte keskaegse Katariina kabeli varemed, sillutatud jalgrajad ning muud huvipakkuvad objektid.

Nii mõnigi leitud ese asub üsna maapinna lähedal ning kui ilm soojemaks läheb, asutakse proovikaevamisi tegema nende tuvastamiseks ning seejärel saab paika panna edasised plaanid. Mõisarahva haudu radari andmete põhjal täpselt määratleda pole võimalik. Leiti küll esemeid, mis võivad olla hauatähised, kuid need on kas inimese käe läbi või loodusjõudude mõjul algselt kohalt nihkunud. Sügisel enne uuringut oli ka lootus, et ehk leitakse üles rohkem riste kui üks, sest rahvapärimuse kohaselt oli neid mitu olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles