Tšiili muusik tutvustab endale erakodsetes talveoludes sündinud muusikat

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Tomás Del Real on vabakutseline produtsent ja laulukirjutaja, kes on nüüdseks juba üle kaheksa aasta arendanud oma folk- ja fusion-kompositsioonide stiili. Tema lähenemine uuele Tšiili pärimusmuusikale pärineb lugematutest reisidest ja kultuuridest üle maailma.
Tomás Del Real on vabakutseline produtsent ja laulukirjutaja, kes on nüüdseks juba üle kaheksa aasta arendanud oma folk- ja fusion-kompositsioonide stiili. Tema lähenemine uuele Tšiili pärimusmuusikale pärineb lugematutest reisidest ja kultuuridest üle maailma. Foto: Erakogu

Jaanuari keskpaigast on Viljandi pärimusmuusika aidas muusikalises residentuuris viibinud Tšiili muusik ja laulukirjutaja Tomás Del Real. Residentuuri jooksul on Del Real loonud uut muusikat, uurides Eesti pärimusmuusikat ning otsides koostöövõimalusi kohalike muusikutega.

Täna annab muusik aidas kontserdi koos viiulimängija ja laulja Lee Tauliga, kellega koos moodustasid nad äsja bändi Don´t Chase the Lizard.

Kontserdil lubab Tomás Del Real tutvustada muusikat, mis on sündinud intensiivse loomingulise eraldatuse perioodil lumerohkes Eesti talves ning tšiillase jaoks ekstreemsetes ilmastikuoludes. Ettekandele tuleb osa tema uuest repertuaarist, mis on otseselt mõjutatud Eestis veedetud ajast ja tema teekonnast muusikalise silla ehitamisel Ladina-Ameerika uue pärimusmuusika ja Eesti muusikamaastiku vahel. Samuti saab kuulda, kuidas põhjamaine ilm ja loodus on jätnud oma jälje loomingusse. Terve protsessi vältel on oma loomingulise panuse andnu ka Eesti pärimusmuusik Lee Taul, kes liitub Del Realiga kontserdil.

"On olnud uskumatu kuu. Minu jaoks on harukordne, et ühes paigas maailmas on nii palju õhku ja ruumi ja vaikust. See on andnud mulle võimaluse katsetada ja luua rohkelt uut muusikat," rääkis Del Real. Koos Lee Tauliga on ta loonud enam kui viisteist lugu, mõned neist hispaania, mõned eesti ja mõned inglise keeles. Lood on mõjutatud pärimusest ja popkultuurist.

"Mulle tundub, et mu looming on muutunud ning jõudnud järgmisele tasemele. See tuleb Eesti pärimuskeele mõjutustest, eestlaste loovusest ning musikaalsusest, aga ka suurepärastest tingimustest ja eraldatusest, mida pärimusmuusika ait loomiseks pakub," arutles Del Real.

Pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa sõnul hakkabki veebruar kujunema aidas residentuurikuuks. "Eelmise aasta resident Aigar Vals tegi ukse lahti, temaga koostöö läks suurepäraselt. Seepärast leidsime, et ka sel aastal võiksime pakkuda residentuurivõimalust vähemalt ühele muusikule," selgitas Noormaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles