INTERVJUU Farištamo Eller: piiratud ressurssidega süsteemis lõputut majanduskasvu soovida on rumalus (2)

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
2021. aasta 25. augustil kogunesid linnavalitsuse ette meeleavaldajad, et protesteerida Uue tänava puude raiumise ja toonaste linnajuhtide suhtlusstiili vastu ning anda üle rändauhind "Raagus oks". Pildil Farištamo Eller
2021. aasta 25. augustil kogunesid linnavalitsuse ette meeleavaldajad, et protesteerida Uue tänava puude raiumise ja toonaste linnajuhtide suhtlusstiili vastu ning anda üle rändauhind "Raagus oks". Pildil Farištamo Eller Foto: Elmo Riig

Farištamo Eller on pianist, kahe väikese lapse ema ja looduskaitsja, kes tegutseb mittetulundusühingutes Loomus, Päästame Eesti Metsad, Let’s Do It World. Lisaks askeldab ta Viljandisse rajatud toidujagamiskapi asju ajada, leiab aega Sakalale arvamuslugusid kirjutada ja teeb Keskkonnaraadio podcast'e ehk taskuhäälinguid, millest on sündinud temaatilised Pesitsusraadio ja Rabaraadio.

Veebruari alguses pälvis Farištamo Eller aasta vabatahtliku tiitli, olles üks kolmest viljandimaalasest, kes selle tunnustuse osaliseks sai. Päev hiljem osales ta aga juba Tartus Eestimaa Looduse Fondi korraldatud looduskaitse ja märgalade konverentsil.

Farištamo Eller, kuidas te seda kõike jõuate?

Arvan, et ma jõuan teha sama palju kui teised inimesed. Lihtsalt need asjad, mida mina olen otsustanud teha, ei ole ehk väga tavapärased ja on osaliselt seetõttu rohkem näha ning saavad rohkem tähelepanu. Näiteks meedias tegutsemise mõte ongi avalik tähelepanu ja avaliku arvamuse kujundamine kas siis artiklite kirjutamise või taskuhäälingu kaudu.

Millised neist arvukatest ettevõtmistest on teile kõige südamelähedasemad olnud?

Olen viimastel aastatel palju mõelnud, et iga mu tegevus oleks mu väärtushinnangutega kooskõlas. Et ma võtaksin teha neid asju, millest tean, et need peaksid kindlasti tehtud saama. Näen seda tohutu privileegina, et see on võimalik olnud. Ma midagi eraldi välja ei oska tuua, sest sel hetkel, kui ma millegi kallal tegutsen, ongi just see südamelähedane.

1. veebruaril kuulutati välja Eesti kodanikuühiskonna eelmise aasta tegijad ja aasta vabatahtlikud. Ühena leidsite äramärkimist teie. Palju õnne! Klassikaline küsimus: mis tundeid selline märkamine tekitab?

Neid, kes väärivad olla märgatud, on palju. Aga jah, märkamine on alati ilus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles