Linnavalitsus hangib kodanikele jagamiseks biojäätmete kompostreid

Margus Haav
, reporter
Copy
Biojäätmed moodustavad praegu segaolmejäätmetest ligi kolmandiku.
Biojäätmed moodustavad praegu segaolmejäätmetest ligi kolmandiku. Foto: Keskkonnaministeerium

Viljandi linnavalitsus kuulutas välja riigihanke biolagunevate jäätmete kodukompostrite ja kogumismahutite soetamiseks, et neid biojäätmete liigiti kogumiseks linlastele jagada.

Linn saab keskkonnainvesteeringute keskuselt 26 600 eurot toetust, mille abil ostab 500 kodukompostrit ja 150 kogumismahutit. Riigihankega hangitakse 250–300-liitrisi kodukompostreid ja 140-liitrisi kogumismahuteid.

Aprillis hakkab Viljandis kehtima jäätmeveoleping, mille järgi peavad kõik need majapidamised ja kortermajad, kes oma territooriumil ise jäätmeid ei komposti, hakkama biojäätmeid liigiti eraldi konteinerisse koguma. Köögi- ja sööklajäätmed tuleb kas kompostida oma kinnistul, anda üle jäätmevedajale või viia Viljandi jäätmejaama.

"Biojäätmete kogumisvahendite hankimisega soovime pakkuda elanikele abi biojäätmete ringlusesse suunamise paremaks korraldamiseks ning suurendada biolagunevate jäätmete liigiti kogumist Viljandis," ütles linnapea Madis Timpson.

Linnapea lisas, et hangitavad kompostrid ja jäätmemahutid plaanitakse jagada nendele linlastele, kes selleks taotluse esitavad. Linnavalitsus hakkab nimetatud taotlusi vastu võtma 15. märtsist taotluste menetlemise keskkonna Spoku kaudu. Kompostri või jäätmemahuti saavad majapidamised enda omandisse omaosaluse tasumisel. Omaosaluse summa selgub pärast riigihanke elluviimist.

"Me ei piiritle majapidamise suurust, kuhu kompostrit või mahutit taotleda, küll aga tasub mõistliku valiku tegemiseks kaaluda, kas majapidamises on sobivat kohta, kuhu komposter paigutada, ning tahtmist kompostimisega tegelema hakata. Korteriühistutel soovitame taotleda biolagunevate jäätmete liigiti kogumiseks jäätmemahutit," sõnas Timpson.

Linnavalitsus soovitab huvi korral jälgida linna infokanalites jagatavat infot taotlusvooru kohta ning oma taotlus esimesel võimalusel esitada, sest selline taotlusvoor on esmakordne ning seetõttu ei osata veel hinnata ettevõtmise populaarsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles