Viljandi haigla paneb sõitma puugibussi

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Viljandi haigla on aastaga viinud ratastele mitu eriarsti ja teenust. Alustati mullu märtsis mammobussiga, ringi sõitis koroonavastase vaktsineerimise buss ja ratastel kabinette on veelgi. Nüüd asub sõitma ka puugibuss.
Viljandi haigla on aastaga viinud ratastele mitu eriarsti ja teenust. Alustati mullu märtsis mammobussiga, ringi sõitis koroonavastase vaktsineerimise buss ja ratastel kabinette on veelgi. Nüüd asub sõitma ka puugibuss. Foto: Erakogu

Puukentsefaliidi vastu vaktsineerimiseks paneb Viljandi haigla sõitma puugibussi.

Puugid on Eesti oludes aktiivsed tavaliselt aprillist oktoobrini ja nendega levib viiruslik nakkushaigus, mis võib kulgeda raskelt ja haarata kesknärvisüsteemi. Puukentsefaliidi vältimiseks on olemas tõhusad ja ohutud vaktsiinid nii täiskasvanutele kui lastele.

Vaktsineerimine koosneb kolmest süstist. Kaks esimest tehakse 1–3-kuulise vaheajaga, kolmas kuni aasta hiljem. Pärast kahte süsti on immuunsus hea, kuid kestab ainult ühe hooaja, kolmas süst pikendab immuunsust. Et Eesti on puukentsefaliidi leviku endeemiline piirkond, soovitab terviseamet puukentsefaliidi korduvvaktsineerimist iga kolme, kuid kindlasti viie aasta järel. Lapsi vaktsineeritakse alates ühe aasta vanusest.

Viljandi haigla puugibussi esimene peatus on Viljandis Vabaduse platsil laupäeval, 29. jaanuaril, kella 11–15. Vaktsiin maksab 31 eurot. 

Puugisüstiga samal ajal saab lasta end vaktsineerida difteeria ja teetanuse vastu.

Aja saab etteregistreerimisega, helistades Viljandi haigla registratuuri telefoni 434 3001. Vabade aegade olemasolu korral võetakse vastu ka elavas järjekorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles