Kohus mõistis Põhja-Sakala valla endise raamatupidaja süüdi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Kui 2020. aasta augustis tekkis Põhja-Sakala vallamajas kahtlus, et üks raamatupidaja on valla raha omastanud, siis nüüdseks on kahtlus langenud kahe raamatupidaja peale ja esimene neist on kohtus ka süüdi mõistetud.
Kui 2020. aasta augustis tekkis Põhja-Sakala vallamajas kahtlus, et üks raamatupidaja on valla raha omastanud, siis nüüdseks on kahtlus langenud kahe raamatupidaja peale ja esimene neist on kohtus ka süüdi mõistetud. Foto: Marko Saarm

Tartu maakohus mõistis kuue aasta jooksul iseendale ettenähtust suuremat töötasu arvestanud endise Suure-Jaani ja Põhja-Sakala valla raamatupidaja Kersti Bernhardti omastamises süüdi. Kohus karistas teda aastase tingimisi vangistusega ning vallale tuleb tal tagastada 29 000 eurot. Teise omastamises kahtlustatava raamatupidaja süüasi pole veel kohtusaali jõudnud.

Süüdistuse kohaselt omastas 57-aastane Kersti Bernhardt Põhja-Sakala valla raamatupidajana töötades ebaseaduslikult valla raha ligi 29 000 euro ulatuses. Omastamine seisnes selles, et süüdistatav tegi raamatupidajana töötades vallavalitsuses palgaarvestust ja arvestas 2011.–2017. aastani endale ettenähtust suuremat töötasu.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Triin Tumala sõnul oli prokuratuur nõus lahendama kriminaalasja kokkuleppemenetluses, sest süüdistatav tunnistas süüd ja aitas uurimisele kaasa.

"Pikka aega Põhja-Sakala valla raamatupidajana töötanud naine selgitas, et tal tekkisid eraelus rahalised raskused, mille lahendamiseks võttis ta laene," rääkis Tumala. "Olles kogu senise elu seaduskuulekalt elanud, kartis ta jääda võlgnikuks ning hakkas ebaseaduslikult valla raha enda tarbeks kasutama. Kuigi ta esialgu lootis kogu raha ka tagasi maksta, ei teinud ta seda.”

Tumala sõnul ei ole Bernhardt paraku esimene ega viimane näide sellest, kuidas laenudest tekkinud võlgade katteks nii-öelda lihtsat raha otsides jõutakse pahatihti kelmuse või mõne muu kuriteoni. "Sellistel kuritegudel on aga alati jäljed, mis ka toimepanijani viivad," ütles prokurör.

Kokkuleppemenetluse üks tingimus oli vallale kogu kahju hüvitamine ja selle otsusega kinnitas kohus valla tsiviilhagi. Ligi pool kahjust on süüdistatav vallale juba tasunud, ülejäänud poole ehk 14 500 eurot peab ta veel hüvitama.

Kohus karistas süüdistatavat aastase vangistusega kahe aasta pikkuse katseajaga. Kui süüdistatav paneb katseajal toime uue tahtliku kuriteo, võib kohus vangistuse reaalselt täitmisele pöörata.

Prokuratuur on kuriteosüüdistuse esitanud ka teisele Põhja-Sakala valla raamatupidajale, keda kahtlustatakse enam kui 40 000 euro omastamises. See süüasi pole kohtusaali veel jõudnud, aga ka see on lahendamisel kokkuleppemenetluse korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles