Priit-Kalev Parts: pidu on läbi – suple suvel ja suusata talvel

Priit-Kalev Parts
, Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud
Copy
Priit-Kalev Parts
Priit-Kalev Parts Foto: Erakogu

MÖÖDUNUD aastal jõudis inimkond sinnani, et kogu meie taristu ja muu maine vara kaalub rohkem, kui kaaluvad kõik planeedi taimed, loomad ja pisimutukad kuivalt kokku. Asi on käinud väga kähku. Alles XX sajandi alguses kaalus kogu meie kraam elusloodusega võrreldes ainult kolm protsenti. Sealjuures on loodus põllumajanduse ja metsaraiete tagajärjel tsivilisatsiooni ajaloo jooksul niigi kaalus poole võrra alla võtnud. Ja see pole veel kõik: aastaks 2040 katsume loodust ületada juba kolm korda.

Selle info taustal ei jõua ma ära imestada, millest tuleneb selline ehitamise raev isegi meil siin Viljandimaal. Meil ju rahvaarv väheneb. Millest siis säärane valu välgutada kellut, nagu elaksime Indias või Hiinas?

JUBA PRAEGU on iga kolmanda süsinikumolekuli atmosfääri pannud inimene. Ehitamine moodustab 38 protsenti kogu maailma süsinikusaastest. Kuid süsinikku vallandub ka hoonete kasutamise käigus – see moodustab 28 protsenti kõigist energiakasutusega seotud CO2 heitmetest maailmas. Maailmapanga raporti järgi on «meie toas» juba praegu «umbsem» kui kunagi viimase 15 miljoni aasta jooksul. See on väga tähtis küsimus, millega tuleb tegelda ka meil Viljandimaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles