Sooja saia lette tuleb üha juurde

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pehmed saiakesed olid küpseks saanud, hakkas Aasa Pagari kondiiter Merit Alas tegema Brita torte ja Strasbourgi küpsiseid.
Kui pehmed saiakesed olid küpseks saanud, hakkas Aasa Pagari kondiiter Merit Alas tegema Brita torte ja Strasbourgi küpsiseid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi väikepagarite hulka lisandub tänasest järveäärse Aasa külalistemaja pagaripood, kuid uue konkurendi tulekust hoolimata jätkub tootjate sõnul linnas kõigile ostjaid.

«Pane vett kätele juurde ja siis vooli!» õpetas Aasa külalistemaja omanik Hedli Kivilaan Rakvere ametikooli lõpetanud pagaripraktikanti Mairi Kirsipuud leivapätsile kuju andma.
«Leib on valmistatud minu enda tehtud juuretisest ja sellele tuleb peale meie poele iseloomulik ruudumuster,» ütles Kivilaan, kui pagar kerkimist ootavatele pätsidele ruute joonis.

Inimene otsib erilist

Jakobsoni tänava ääres tegutseva Mahe Pagari juhataja Eve Mälgand kinnitas, et Viljandis läheb saiakeste müük hästi. «Alati võiks muidugi parem olla, aga kurta küll ei saa,» lausus ta ja lisas, et lõunaajal on poes ikka käed tööd täis.

«Inimesed otsivad seda erilist — midagi, mis oleks teistmoodi kui teistel,» sõnas ta ja loetles, et Mahe Pagar valmistab näiteks leibu, saiu, torte ja rukkirulle.

«Meilt hakkab saama martsipani- ja suhkrukattega torte,» tõi välja Aasa Pagari kondiiter Merit Alas. Hedli Kivilaan lisas, et samuti tulevad müüki šokolaadi- ja mustikamuffinid. «Neid mujal Viljandis ei pakuta,» teadis ta.

Eelmise aasta aprillis tegutsema hakanud Viiratsi Pagari juhatuse liige Peeter Putnik nentis, et inimesed tahavad kõike head ning osaühing on tänu sellele tõusuteel.

«Ainult töötajaid on keeruline leida,» nentis ta ja täiendas, et eelkõige on puudus korralikest pagaritest. «Ametiõppijaid on, aga paljud neist lõpetavad...» nentis Putnik ja kinnitas, et on seni töötajad enamasti ise välja koolitanud.

Pagaripoodidele on ruumi

Viiratsi Pagaril on praegu üks müügipunkt ja see asub Viljandi turul, aga ettevõttel on plaanis tegevust laiendada.

«Uutel kondiitritoodete pakkujatel oleks täiesti ruumi, aga ma ei tea, kas ka pärast meie laienemist,» arutles Peeter Putnik.

Männimäe Selveri juhataja Marina Lillepõld ei osanud öelda, kas uute kohtade lisandumine poe saiakeste müüki mõjutama hakkab. «Eks aeg näita. Palju sõltub uute poodide asukohast,» sõnas ta.

Hedli Kivilaan rääkis, et surve pagaripood avada tuli klientidelt. «Olime viis aastat väikeses külalistemaja köögis küpsetanud nii palju, kui võimalik oli, aga inimesed soovisid rohkem tellida.»

Et kondiitritoodete vastu on suur huvi, ei karda Kivilaan, et kliendid alla järve äärde saiakeste järele ei viitsi tulla.

Lillepõllu sõnutsi on Selveri saiakestel samuti oma kindel klientuur. Ta lisas, et ostuotsuses mängib oma rolli müügikohas ninna tungiv magus lõhn. «See saiakeste ost on ikka emotsionaalne.»

Ka Aasa pagaritöökojast hoovas eile lõuna ajal meelitavat küpsetamisele viitavat aroomi. «Kui muidu on mahe, siis meil on ehe,» sõnas Kivilaan ning lisas, et saiakestes on naturaalne vahukoor ja munad ning pirukasse pannakse päris liha ja sinki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles