Pärimusmuusika keskus pälvis regilaulusaadete eest tunnustuse

Sakala
Copy
"Regilaulu podcastide" kolmanda hooaja salvestamine. Fotol on ansambel Väike Hellero.
"Regilaulu podcastide" kolmanda hooaja salvestamine. Fotol on ansambel Väike Hellero. Foto: Kirke Kuiv

Viljandis tegutsev Eesti pärimusmuusika keskus pälvis Eesti Kultuurkapitali preemia möödunud aastal ilmavalgust näinud taskuhäälingu saadete eest, mis on aidanud tuntud muusikute osalusel regilaulude populaarsust kasvatada ja nende sisu lahti seletada.

Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital tunnustas pärimusmuusika keskuse projekti "Regilaulu podcastid" meeskonda koosseisus Tarmo Noormaa, Annika Vihmann, Anu Rannu, Kirsika Meresmaa ning kunstiline juht Lauri Õunapuu. Meeskond pälvis kiitust regilaulu podcast'ide kokkupanemise, eestvedamise ja jätkusuutlikuks ettevõtmiseks kujundamise eest.

Seni on ilmunud 20 regilauludest rääkivat saadet ning juba järgmisel nädalal avalikustatakse kolmas hooaeg. Senistesse saadetesse on panustanud nii juttude kui regilauludega Mari Lepik, Kärt Johanson, Jaak Johanson, Margus Põldsepp, Tuule Kann, Andreas Kalkun, Peeter Volkonski, Liisi Koikson, Celia Roose, Meelika Hainsoo, Priit Pedajas, Kaido Kama, Mari Kalkun, Timo Kalmu, Ando Kiviberg, Lauri Õunapuu ja teised.

Eesti pärimusmuusika keskuse juhi Tarmo Noormaa sõnul on meeskond tunnustuse üle rõõmus. "See teeb südame soojaks, kui see, millesse usud ja mida hingega teed, leiab äramärkimist. Loodame, et see toob regilaulu podcast'idele veelgi kuulajaid juurde," lausus ta ning lisas, et taskuhäälingu loomisele aitasid lisaks äramärgitutele kaasa veel paljud inimesed, nende hulgas lauljad, tõlkijad ja panustajad, kellele keskus on väga tänulik.

Esimesel regilaulu taskuhäälingute hooajal aitas laulude sisu avada kirjanik Indrek Koff (fotol), teisel Hasso Krull. Kolmas hooaeg saab avalikuks järgmisel nädalal.
Esimesel regilaulu taskuhäälingute hooajal aitas laulude sisu avada kirjanik Indrek Koff (fotol), teisel Hasso Krull. Kolmas hooaeg saab avalikuks järgmisel nädalal. Foto: Ako Lehemets

2020. aasta juulis alguse saanud sari on ellu kutsutud, et pakkuda kuulajaile ja lauljaile ehedas esituses eesti iidseid regilaule, juhtida tähelepanu nende poeetilisele vormile ja kõlale ning leida neile taskuhäälingu vormis uus funktsioon. Ühel hooajal on kümme saadet, mis on üles ehitatud nii, et esimeses pooles esitatakse regilaul ning teises mõtestatakse see lahti, aidates kuulajal suhestuda tänapäeval ehk pisut arusaamatuna tunduva tekstiga.

Eesti Rahvaluule Arhiivis, kust regilaulud pärinevad, säilitatakse peaaegu miljonit rahvalaulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles