Kõhnast kukrust veeres kopsakaim abi linnusele

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Kivi ütlemist mööda on ühtlase temperatuuriga talv olnud Viljandi ordulossi varemetele üle aastate üks soodsamaid.
Anne Kivi ütlemist mööda on ühtlase temperatuuriga talv olnud Viljandi ordulossi varemetele üle aastate üks soodsamaid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Muinsuskaitseamet andis Viljandimaale käesolevaks aastaks ligi 37 000 eurot ja suurim osa sellest tuli traditsiooniliselt Viljandi lossivaremetele.

Kuigi majandus on taas tõusuteel, kuivavad riigilt muinsuskaitse heaks tulevad summad aasta-aastalt kokku.

«Tänavu jagunes raha meie maakonnas nelja objekti vahel ning Viljandi linnus saab  kogu riigi kõige suurema toetuse,» ütles muinsuskaitse Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi.

Suurim toetus

Viljandi linnusevaremete konserveerimiseks on ette nähtud 17 000, Olustvere mõisa aida-kuivati katuse avariirestaureerimiseks 9000, Meleski klaasivabriku hoone vundamendi ja seinte avariirestaureerimiseks 6000 ning Kõo mõisa viinaköögi katuse parandamiseks 4838 eurot.

Suurena tunduv summa ei lähe aga lossi ülesehitamiseks, mida on soovitanud kultuuriminister, vaid siiski olemasoleva säilitamiseks.

«Seni, kuni keegi pole tulnud konvendihoone ehitusprojektiga, püüame säilinud müürikesi konserveerida ning eks need jää siis seda ulmelist lossi ootama,» lausus Anne Kivi muiates.

Viljandi linn annab linnuse konserveerimiseks sama palju kui muinsuskaitse, järelikult   saab töid teha tänavu 34 000 euro eest.

Viljandi linnavalitsuse kultuuriväärtuste spetsialisti Monika Rauba sõnul on plaanis pealinnuse alal konserveerida kõige järvepoolsema ehk niinimetatud palgasõdurite hoone müürid. Need tunnistati avariiohtlikuks juba 11 aastat tagasi koostatud ordulinnuse konserveerimise kontseptsioonis.

«Järvevaate tõttu on see kujunenud üheks jalutamis- ja puhkekohaks ning seega on varisemisohtlike müüriosade konserveerimine hädavajalik,» selgitas Rauba.

Kuni lumi on maas, koostatakse konserveerimise plaan, et tööga saaks suve hakul kohe pihta hakata.

Taastamine jätkub

Meleskis kunagise klaasivabriku ostnud mittetulundusühing Elukeskkonna Korralduskeskus jätkab ehitise parandamist.

«Tehasehoone nurgas toimus varing, sest vundament oli ära vajunud,» rääkis Anne Kivi. «Neil on plaanis teha terve hoone taastamisprojekt, kuid esialgu selleks raha ei ole ning seetõttu jätkuvad kindlustustööd.»

Rahvasuus tindipotiks kutsutav Kõo mõisa viinaköök on üsna viletsas seisus: sisse on kukkunud osa võlvist ning hoonele pandud ajutine kilekatus on täiesti räbaldunud.
«Koostöös vallaga on plaanis viinaköögile peale saada konserveerimiskatus,» rääkis Kivi. «Välisriigi kodanikust omanikku ei ole õnnestunud kätte saada.»

Olustvere mõisa kohta jätkub muinsuskaitseinspektoril aga ainult kiidusõnu. Järgmisena on plaanis seal suure kuivati katus välja vahetada ning Kivi avaldas lootust, et katusekonstruktsioonid kannatavad uue kivikatuse välja.

«Eriti palju Viljandimaalt taotlusi ei olnudki,» lausus Kivi. «Omanikud teavad, et toetused ei ole eriti suured ning kui ka oma rahakott on õhuke, on raske mahukaid töid ette võtta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles