Juubelit järeltähistavad põhjamaised maastikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Roosvalti suurejoonelised maastikupildid Viljandi linnagaleriis
Uno Roosvalti suurejoonelised maastikupildid Viljandi linnagaleriis Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna on veel viimane võimalus vaadata Viljandi linnagaleriis raamatukogu kolmandal korrusel Uno Roosvalti näitust «Üle kaljude».

Uno Roosvalt sai mullu augustis 70-aastaseks. Juubeli puhul oli tal Tallinnas suur näitus ja tema loomingut tunnustati Konrad Mäe medaliga. Et Roosvalt on oma rannamaastikega tihti ka Viljandis esinenud, otsustas Aate-Heli Õun juubeli jätkuks kunstniku maale ja joonistusi taas viljandimaalastele tutvustada. Maalid pandi üles Suure-Jaani külalistemaja kohvikusse ja suuremõõtmelised joonistused Viljandi linnagaleriisse.

Uno Roosvalt on loonud üdini põhjamaalikku ja pühalikku kunsti kuni Märjamaa kiriku altari mitmikmaalini välja. Ta on kirikuõpetaja poeg.

Kunstniku suhtumine maastikesse on sageli nii harras, et neis tuleb käia mööda kodukallist triibuvaipa («Üle lagendike»). Seesama värviline vaip juhib vaataja mööda kõrgendikku päikeseni, mis kuulub meile kõigile («Tee künkale»).

Nimetatud maal meenutab Edvard Munchi «Päikest», mis on tõusnud kargest merest ja kullendab läbi fjordikaljude. Norra kunsti suurkuju on Uno Roosvalti alatasa paelunud, allusioone tema loomingule võib leida mitmest tema maalist («Norra — Edvard Munch» I, II ja teised).

Siit lähebki tee kõnealuse näituseni, mis on alguse saanud põhjamaiselt ürgse Norra ihalusest. Nii mustvalged kui värvilised pastellpliiatsijoonistused on otsekui maalid, mille pühalikes kujundites on peidus vaataja hingekeeli puudutav muistne muusika.

Uno Roosvalti loomeretked on ulatunud teistessegi maadesse, et peenetundeliselt ja peensusteni täpselt jäädvustada nende karmi ja kaunist loodust. Pilte on Ahvenamaalt, Islandilt, Šoti- ja Iirimaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles