Muu-uurija Pakiveinist ehtsa šampanjani. Sissevaade joogimaailma

Copy
Sommeljee Maarja Zelinski õpetab veinist välja peilima ürte, mineraalsust ning rohelist õuna.
Sommeljee Maarja Zelinski õpetab veinist välja peilima ürte, mineraalsust ning rohelist õuna. Foto: Marko Saarm

Sotsialismi viljastavad tingimused veinikultuuri arengule suurt ruumi ei jätnud. Kangestatud puuviljapeeti ikka liikus, aga üldiselt osati vana haljaga tusatuju ära lämmatada. Ajaga oleme õppinud alkoholi ka mõõdukalt tarbima ning järjest rohkem on neid, kes mõistavad rahulikult mekutades pokaalist veinist hõrgu söögikorra tähtsa detaili teha. Neid, kes veel minevikulabürintides ekslevad, kutsusime rajale aitama sommeljee Maarja Zelinski.

Kohtume teenäitajaga teisipäeval Viljandi Fellini kohvikus – paigas, mille veinikaardi eest Maarja Zelinski vastutab. On alles hommikupoolik – kellaseierid sirutuvad reipalt kümne poole –, aga Zelinski ütleb, et näiteks ühe hea šampanja joomiseks valet kellaaega polegi, ning näitab näpuga jää sisse torgatud mullijoogi suunas.

Märksõnad

Tagasi üles