Reovees on märgata koroonaviiruse koguse vähenemist

Richard Särk
Copy
Terviseameti reoveeuuringu tulemused näitavad, et koroonaviiruse kogus on eelmise nädalaga võrreldes pisut  vähenenud.
Terviseameti reoveeuuringu tulemused näitavad, et koroonaviiruse kogus on eelmise nädalaga võrreldes pisut  vähenenud. Foto: Terviseamet

Terviseameti reoveeuuringu tulemused näitavad, et koroonaviiruse sisaldus on võrreldes eelmise nädalaga vähenenud väga kõrgelt tasemelt pisut madalamale. Ainus punane koht kaardil oli Tallinna lähedal Viimsi-Muuga piirkond.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna nõunik Merli Jõemaa tõdes, et viiruse sisaldus reovees on üle Eesti ühtlaselt vähenenud. "Suuremat langust näeme Lõuna-Eesti piirkonnas, kus Valga oli samuti eelmisel nädalal roheline, ning seekord lisandus Võru. Suur langus punaselt kollasele toimus ka Põlvas," selgitas ta.

Jõemaa rõhutas, et kuigi on näha viirusesisalduse hulga ühtlast vähenemist üle Eesti, ei tähenda see seda, et viirust üldse ei oleks. "Pigem on pilt väga sarnane eelmise aasta viimaste nädalatega," lisas ta.

Selle aasta algusest võttis terviseamet koroonaviiruse reoveeuuringu Tartu ülikoolilt üle. Ülikooli eesmärk oli SARS-CoV-2 reoveeseire süsteemi väljatöötamine ja meetodi arendamine. Väljatöötatud meetod anti üle terviseametile ja edaspidi tehakse uuringuid terviseameti nakkushaiguste laboris.

Varasema 60 proovi asemel võetakse nüüd keskmiselt 34 proovi nädalas, proovid kogub terviseameti tellimuse järgi Eesti keskkonnauuringute keskus. Seireprotsessi sisus rohkem muudatusi ei tule. Terviseamet jätkab reoveeproovide tulemuste avaldamisr nagu seni ning kogu info kantakse seirekaardile, mille leiab terviseameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles