Sakala fotograafi töö on parimate hulgas

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Jumalate vahetus.
Jumalate vahetus. Foto: Elmo Riig

Eesti pressifotograafide ja meediaettevõtete liidu žürii tegi täna teatavaks aasta parimate pressifotode nominendid. Nende seas on Sakala fotograafi Elmo Riigi pilt Kõpu kiriku altarimaali mahavõtmisest.

Elmo Riigi töö "Jumalate vahetus" on üks kolmest paremast olemusfotost. Sellel on jäädvustatud Kõpu kirikus altariseina maalinguid konserveerivad restauraatorid. Altarimaal võeti kunstiakadeemia professori Hilkka Hiiopi juhendamisel seinalt maha, ehisraamist välja ning viidi Tallinna uuringutele.

Elmo Riig ütles, et pilt räägib ise enda eest.

Olemusfoto kategooria võitu püüavad veel Delfi ja Ekspress Meedia fotograafi Andres Puttingu jäädvustus sellest, kuidas uus president Alar Karis ja lahkuv president Kersti Kaljulaid sammuvad sinimustvalgelt punasel vaibal ühel sammul tulevikule vastu, ning Äripäeva fotograafi Liis Treimanni fotolugu "Matusepäev" sellest, mis järgneb lahkumisele.

Sinimustvalgelt punasel vaibal ühel sammul tulevikule vastu
Sinimustvalgelt punasel vaibal ühel sammul tulevikule vastu Foto: Andres Putting, Delfi/Ekspress Meedia
Matusepäev. Enam hullemaks minna ei saa
Matusepäev. Enam hullemaks minna ei saa Foto: Liis Treimann, Äripäev

Žürii valis aasta pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto 668 foto seast. Fotod kandideerisid neljas kategoorias: uudis, olemus, portree ja sport. Osalejaid oli 61. Kategooriates võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima töö, mis pälvis tiitli aasta pressifoto 2021.

Uudisfoto kategooria parimateks on valitud Delfi ja Ekspress Meedia fotograafi Henri-Kristian Kirsipi "Matus ja meeleavaldus", mis näitab koroonavastaste meeleavaldusega samal ajal toimunud matust. Postimehe fotograafi Madis Veltmani "Meeleavaldus Navalnõi toetuseks" ning  Eesti Päevalehe ja Ekspress Meedia fotograafi Kiur Kaasiku "Tähelepanu keskpunktis" kõnelevad sellest, et pikk ja halva maiguga presidendi otsimise saaga leidis siiski õnneliku lõpu, kui 31. augustil valiti 72 poolthäälega järgmiseks Eesti Vabariigi presidendiks Alar Karis.

Matus ja meeleavaldus
Matus ja meeleavaldus Foto: Henri-Kristian Kirisp, Delfi/ Ekspress Meedia
Meeleavaldus Navalnõi toetuseks
Meeleavaldus Navalnõi toetuseks Foto: Madis Veltman, Postimees
Tähelepanu keskpunktis
Tähelepanu keskpunktis Foto: Kiur Kaasik, Eesti Päevaleht/ Ekspress Meedia

Parima portreefoto kandidaat on Järva Teataja fotograafi Dmitri Kotjuhi "Palved looduse heaks", millel on ukrainlasest munk Anatoli Ljutjuk. Ta tuli Eestisse kirikut ehitama ja jäi ning usub, et eestlased ja ukrainlased on paljuski sarnased, ning soovitab lastele rohkem muinasjutte lugeda. Sama kategooria nominendid on Eesti Päevalehe ja Ekspress Meedia fotograafi Kiur Kaasiku "Müürilehe uus peatoimetaja Aleksander Tsapov" ja Postimehe fotograafi Erik Prozese "Kabuli raamatukaupmees".

Palved looduse heaks
Palved looduse heaks Foto: Dmitri Kotjuh, Järva Teataja/ Postimees Grupp
Müürilehe uus peatoimetaja Aleksander Tsapov
Müürilehe uus peatoimetaja Aleksander Tsapov Foto: Kiur Kaasik, Eesti Päevaleht/ Ekspress Meedia
Kabuli raamatukaupmees
Kabuli raamatukaupmees Foto: Erik Prozes, Postimees

Spordifotode parimaiks valiti  Delfi ja Ekspress Meedia fotograafi Argo Ingveri "Ei ole halba suusailma", Pärnu Postimehe fotograafi Urmas Luige "Pärnumaa ja Läänemaa meistrivõistlused maadluses" ning Postimehe fotograafi Tairo Lutteri "See on võit, olümpiavõit!".

Ei ole halba suusailm
Ei ole halba suusailm Foto: Argo Ingver, Delfi/ Ekspress Meedia
Pärnumaa ja Läänemaa meistrivõistlused maadluses
Pärnumaa ja Läänemaa meistrivõistlused maadluses Foto: Urmas Luik, Pärnu Postimees/ Postimees Grupp
See on võit, olümpiavõit!
See on võit, olümpiavõit! Foto: Tairo Lutter, Postimees

Pressifoto žürii esimees oli Eesti Ekspressi peatoimetaja Merili Nikkolo. Eestist hindasid fotosid fotoajakirjanik Erik Peinar ning ajakirjanik ja tegevtoimetaja Hanna-Hulda Reinkort. Välismaised žürii liikmed olid Berliinis tegutsev tänava- ja dokumentaalfotograaf Nikita Teryoshin ning ajalehe Helsingin Sanomat fototoimetuse juht Markku Niskanen.

Iga kategooria võitja saab diplomi ja 1000 eurot (neto) preemiat. Aasta pressifoto autor pälvib lisaks veel 1000 eurot.

Võitjad tehakse teatavaks pressifoto näituse avamisel ja auhinnad antakse kätte Eesti meediaettevõtete liidu korraldataval pressipeol 17. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles