Rüki galerii näitab kahe kunstniku loomingut

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Näitus "Kimbutab" on Rüki galeriis vaadata 12. veebruarini.
Näitus "Kimbutab" on Rüki galeriis vaadata 12. veebruarini. Foto: Kristjan Kivistik

Esmapilgul vastandlikuna näivad kunstnikud Marje Üksine ja Hedi Jaansoo kombivad mõlemad läbitud kogemuste piirjooni, valades neist järjest uusi vorme. Kunstnike ühisnäituse "Kimbutab" on kokku seadnud kuraator Kaisa Maasik ning see on vaadata Rüki galeriis.

Kahe eri põlvkonna kunstniku loomeprotsessis toimub korraga nii fragmentide hajutamine kui kuhjamine: pidev meenutamine toob kaasa valitu allajoonimise ning kõrvalise mahatõmbamise. Ümbritsevat jälgides ja kogedes lõigatakse valitud detailid algses tervikust välja ning köidetakse äärmise konkreetsusega uueks kimbuks.

Hedi Jaansoo seob oma kimbud kokku niivõrd täpselt, et väljapanekut taasluua on peaaegu võimatu, samas niivõrd õrnalt, et see võib iga hetkega kaduda. Marje Üksise sidumine prossideks on jääv: detail jääb igaveseks ühtemoodi, ühte komplekti lukustatuks, üht kindlat moodi meelde.

Marje Üksine (sündinud 1945) on Tallinnas tegutsev graafik. Ta lõpetas 1970. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi ning on osalenud näitustel nii Eestis kui välismaal. Üksise teostele on iseloomulik korraga nii kaamerasilmalik täpsus kui abstraktsus killustunud motiivide näol. Ta ei pelga kõige ajamahukamaid graafikatehnikaid, jättes sealjuures mulje, justkui oleks need mängleva kergusega loodud. Vahelduva tonaalsusega dünaamilised kollaažid, mis algselt nii konkreetseid vorme võtavad, pakuvad süvenemisel uusi kihistusi.

Hedi Jaansoo (sündinud 1989) on kunstnik ja fotograaf, kes elab ja töötab Tallinnas. Ta on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia kaasaegse kunsti eriala ja fotograafia osakonna. Jaansoo töötab enamasti väikeste ja õrnade asjade, lillede, ebakindluste, tunnetuste ja tundlikkustega, millest ta tunneb oma jõudu või nõrkust üle käivat. Viimasel ajal kombineerib ta fotograafiat, tekstiile ja savi, mittefunktsionaalseid ehteid, lõpetamata mõtteid ja muutlikke otsuseid, igatsusi ja konfliktseid ihasid. Jaansoo looming on hõllanduslik ja ajutine, rõhutades hetke möödumise pöördumatust.

Kaisa Maasik (sündinud 1994) on Tallinnas tegutsev kunstnik ja kuraator. Ta on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia kaasaegse kunsti eriala ja fotograafia osakonna. Maasikule on oluline koostöine tegutsemine, ta töötab nii koos kui üksi projektide kallal, mis võtavad ruumilisi mõõtmeid. Ta keskendub juhuslike inimeste tunnetele ja kogetule, püüdes nende lugu edasi anda esemete või mälestuste kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles