Reovees on märgata koroonaviirusesisalduse kasvu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Ohtlik viirus kogub taas jõudu. 
Ohtlik viirus kogub taas jõudu. Foto: Sander Ilvest

Terviseameti reoveeuuringu tulemused näitavad, et koroonaviiruse kogus on märgatavalt suurenenud. Peaaegu 75 protsenti kogutud proovidest on jõudnud terviseameti pressiteate kohaselt punasesse, rohelises püsivad üksikud proovid.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna nõunik Merli Jõemaa tõdes, et tulemustest on näha pühadejärgset nakatumise kasvu. "Viimased nädalad on toonud mujal maailmas uusi nakatunute rekordeid, ka Eestis liigub nakatumine tõusutrendis," ütles ta ja lisas, et viirusesisaldus reovees on suur peaaegu kõikjal Eestis.

Sellest aastast võttis terviseamet Tartu ülikoolilt koroonaviiruse reoveeuuringu üle. Ülikooli eesmärk oli SARS-CoV-2 reoveeseire süsteemi väljatöötamine ja meetodi arendamine. Väljatöötatud meetod anti üle terviseametile ja edaspidi tehakse uuringud terviseameti nakkushaiguste laboris.

Varasema 60 proovi asemel võetakse nüüd keskmiselt 34 proovi nädalas, proovid kogub terviseameti tellimusel Eesti keskkonnauuringute keskus. Seireprotsessi sisus rohkem muudatusi ei tule. Terviseamet jätkab reoveeproovide tulemuste avaldamist nagu varem ning kogu info kantakse seirekaardile, mille leiab terviseameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles