Tulevase haigla kunstikonkursi võitis kolme meetri kõrgune pronksskulptuur

Margus Haav
, reporter
Copy
Viljandi maakonna haigla ja tervisekeskuse Tervikum ette kavandatav ligi kolme meetri kõrgune installatiivne pronksskulptuur kujutab kahte figuuri ühendumas üheks tervikuks.
Viljandi maakonna haigla ja tervisekeskuse Tervikum ette kavandatav ligi kolme meetri kõrgune installatiivne pronksskulptuur kujutab kahte figuuri ühendumas üheks tervikuks. Foto: Riigi Kinnisvara AS

Viljandi maakonna haigla ja tervisekeskuse kunstikonkursi žürii tegi valiku 27 töö hulgast ning tunnistas võitjaks hoolivusest ja armastusest jutustava pronksskulptuuri "Androgynos" kavandi, mille autoriks on loominguline tandem Leena Kuutma ja Eeva-Ruth Niitvägi.

Žürii nentis, et võidutöö vastab hästi konkursi tingimustele, andes sümpaatselt edasi tervise, meditsiini ja elujõu temaatikat ning väärtustades hoolivust, sallivust ja koostööd.

Viljandi maakonna haigla ja tervisekeskuse Tervikum ette kavandav ligi kolme meetri kõrgune installatiivne pronksskulptuur kujutab kahte figuuri ühendumas üheks tervikuks. Võidutöö jutustab lugu igatsusest ja püüdlusest – hoolivusest ja armastusest, millega igaüks on võimeline samastuma. Võidutöö autoreid ühendav lüli on kõrgema kunstikooli Pallas skulptuuriosakonna loominguline keskkond, mis pakub võimalust ühendada eri põlvkondade kogemused ja oskused ühiseks loomekimbuks.

Konkursi võitjatelt tellitava teose "Androgynos" hind ilma käibemaksuta on 110 000 eurot. Töö valmib 2023. aasta suvel.

Teise koha pälvis Johannes Valdma kavand "Murd" ning kolmanda koha Jenny Grönholmi kavand "Parandus".  

Kunstikonkursi žüriisse kuulusid žürii esimees, Viljandi maakonnahaigla ja tervisekeskuse hoone arhitekt Jaan Kuusemets, sihtasutuse Viljandi Haigla juhatuse esimees Priit Tampere, Eesti kunstnike liidu esindajad Gea Sibola Hansen, Aime Kuulbusch ja Vergo Vernik, Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingu esindajad Katrin Kivimaa ja Anders Härm ning Viljandi linnakunstnik Kristi Kangilaski. Lisaks osalesid žürii töös hääletusõiguseta eksperdid – Viljandi peaarhitekt, arhitektuuriameti juhataja Olav Remmelkoor, sihtasutuse Viljandi Haigla koostööteenuste juht Krista Valdvee, Viljandi perearstikeskuse perearst Helve Kansi ja Riigi Kinnisvara kinnisvaraarenduse projektijuht Kristjan Kukk.

Reedel avatakse Viljandi linnagaleriis kunstikonkursi võistlustööde kavandite ja makettide näitus, mida saab vaadata 22. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles