Viljandimaal alustas tööd veebipolitseinik

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Viljandimaa veebipolitseinikuna asub tööle 18 aastat politseis töötanud Elerin Tetsmann.
Viljandimaa veebipolitseinikuna asub tööle 18 aastat politseis töötanud Elerin Tetsmann. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Viljandi politseijaoskonnas töötab uuest aastast veebipolitseinik, kelle ülesanne on abi ja nõu vajavate inimestega veebi teel suhelda ning internetiavarustes tekkinud muredele lahendusi otsida.

Värskes veebipolitseiniku rollis toimetab kogenud ja kogukonnale tuntud politseinik Elerin Tetsmann.

Mõned aastad tagasi avas Viljandi politseijaoskond Facebooki lehe, et olla nutiajastul kohal seal, kus on kõik teisedki. Postituste loetavus ja kirjakasti saabunud teadete hulk näitas, et sotsiaalmeediat kasutatakse aina agaramalt ning üha enam otsitakse politseiga kiiret ja mugavat kontakti just veebikeskkonnas.

Elerin Tetsmanni sõnul kasvab politsei Facebooki kirjakasti saabuvate teadete arv jõudsalt ning patrullpolitseinikel ja uurijatel napib aega igapäevase töö kõrvalt suhelda nendega, kes korrakaitsjatega veebis kontakti otsivad. "Teatatakse kahtlasest sõidukist külateel, kaotsi läinud dokumentidest, liiklushuligaanidest, abivajavatest lastest ja rasketest kuritegudest," kirjeldas Elerin Tetsmann. "Viljandimaa veebipolitseinikuna tegelen nüüdsest iga päev veebis kohalike inimeste abistamisega ning hoian pilku peal sellegi, et veebiavarustes oleks nii-öelda kord majas."

Olulist tähelepanu nõuavad tema sõnul veebis noorukid, kes on sattunud küberkiusamise ohvriks, kuid ei julge ise tulla politseimajja abi otsima. "Töötasin varem noorsoopolitseinikuna ja sain tihti kirju noortelt, kes palusid abi ebasobiva sisuga postituste eemaldamiseks või nõu, kui olid mõnd oma isiklikku fotot liiga kergel käel jaganud," rääkis Tetsmann. Selliseid ja veelgi keerukamaid küsimusi, mida politsei saab aidata lahendada, on noortel tema sõnul iga päev kümneid. "Arvestades, et suurem osa elanikkonnast veedab aega veebis ning seal saavad alguse ka paljud probleemid, tuleb politseilgi end seal senisest veelgi enam nähtavaks teha," lausus Elerin Tetsmann.

Ta kutsub kõiki julgelt end Facebookist üles otsima ning nõu küsima. Seda eriti juhul, kui täpselt ei teagi, kuhu oma murega pöörduda või kuidas mingis olukorras käituda. Viljandimaa veebipolitseinikuga saab ühendust tema Facebooki konto. Süütegude kohta saab avalduse esitada politsei- ja piirivalveameti veebilehe kaudu. Kui keegi on ohus ja vajab kiiret abi, tuleks viivitamata helistada hädaabinumbril 112.

MIS MUREGA VEEBIPOLITSEINIKULE KIRJUTADA

Veebipolitseiniku poole võib pöörduda nendel juhtudel.

Kui soovite teatada väärkohtlemisest internetikeskkonnas.

Kui olete sattunud kiusamise ohvriks.

Kui keegi teine esineb internetis teie nime all.

Kui soovite politseilt nõu või saata politseile vihjet.

Kui on küsimusi seaduste kohta.

Allikas: Viljandi politseijaoskond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles