Uus nädal tõotab tuua plusskraade, lörtsi, jäidet ja raskeid teeolusid

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Transpordiamet palub autojuhtidel valida teeoludele kohane sõidukiirus. Pilt illustratiivne
Transpordiamet palub autojuhtidel valida teeoludele kohane sõidukiirus. Pilt illustratiivne Foto: Arvo Meeks

Tulevaks nädalaks ennustatakse üksikuid plusskraade ja praegustel andmetel ohtlikud teeolud taandumise märke ei näita. Viljandimaale toob ilm järgmisel nädalal üksikuid päevaseid plusskraade, nädala alguses ka sademeid ning maakonnas valitseb jäiteoht.

Riiklik ilmateenistus lubab uueks nädalaks soojakraade ning hoiatab, et 2. jaanuari õhtupoolikul ja 3. jaanuari öösel liigub merelt Hiiu- ja Saaremaale ning sealt edasi mandri läänerannikule soojem ja niiskem õhumass, mis toob endaga kaasa sademeid. Lääne-Eestis sajab mitmel pool vihma ja lörtsi, sekka ka jäävihma. Jäiteoht on suur ning seda ka Viljandimaal. Lisaks tekib mitmel pool udu, mis teeolusid veelgi raskendab.

Esmaspäevaks ennustab ilmateenistus, et öösel sajab mitmel pool vähest lund, lääne- ja lõunaservas ka lörtsi ja vihma. Õhutemperatuur on öösel mandril –2 kuni –8 kraadi. Päeval laieneb madalrõhulohk üle terve Eesti ning mitmel pool sajab nii lund, lörtsi kui vihma. Õhutemperatuur Viljandimaal tõuseb päeval teenistuse andmetel 4 kraadini.

Teisipäeval saab teenistuse andmetel Skandinaaviat kattev madalrõhkkond energiat lisaks ning laieneb hommikuks tõenäoliselt soojema ja niiskema õhumassiga üle terve Eesti, õhutemperatuur tõuseb päeval kõikjal üle 0 kraadi ning muudab saju seega vesisemaks.

Päevaste plusskraadide taandumist riiklik ilmateenistus ei ennusta: ka kolmapäeval ja neljapäeval valitsevad Eestis nullilähedased plusskraadid, mistõttu teed on väga libedad ning mitmel pool Eestis ja ka Viljandimaal valitseb suur jäiteoht.

Norra ilmaportaali Yr.no ennustuse kohaselt on temperatuurid veidi madalamad, aga plusskraade ennustab järgmiseks nädalaks ka see portaal. Homseks lubab portaal siiski miinuskraade: Viljandimaale kuni –3 kraadi päeval ja kuni –5 kraadi öösel. Teisipäevaks ja kolmapäevaks lubab ka Norra Viljandimaale soojakraade: teisipäevaks lubatakse Viljandi linna kuni 2 kraadi sooja ja kolmapäevaks ennustatakse ühte soojakraadi. Öösiti on temperatuur paar kraadi alla nulli. Nii esmaspäevaks kui teisipäevaks lubab Yr.no lume-, vihma- ja ka lörtsisadu.

Neljapäeval langeb päevane õhutemperatuur portaali andmetel taas nullini ning kuigi reedeks lubab portaal kuni –3 kraadi päevaks ja kuni –10 kraadi ööseks, siis valitseb nädala lõpus nullilähedane temperatuur.

Transpordiameti kinnitusel on riigi põhi- ja tugimaanteed jätkuvalt sõiduradade vahel soolalumesegused ja kõrvalmaanteed valdavalt lumised.

Amet tuletab sõidukijuhtidele ka meelde, et suurim lubatud sõidukiirus ei ole kohustus, vaid alati tuleb valida sõidu- ja teeoludele vastav kiirus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles