Kuidas kahe naaskli abil uppumisest pääseda

Üllar Priks
, reporter
Copy
Selleks et talvel kaladele ligi pääseks, tuleb jää spetsiaalse puuriga auklikuks vändata.
Selleks et talvel kaladele ligi pääseks, tuleb jää spetsiaalse puuriga auklikuks vändata. Foto: Marko Saarm

Ei möödu ainsatki talve, mil esimeste pakasepäevade järel mõni uljaspea läbi liiga õhukese jääkihi mustavasse vette ei prantsataks. Piiranguid ja keelde võib kehtestada igasuguseid, kuid õnnetusi ikka juhtub. Loodus on salakaval ja riukalik ning veekogu tundmata võib külma hauda vajuda ka pealtnäha turvaliste jääoludega. Seepärast püüame lugejaile tulihingelise kalamehe Igor Naela abiga tarkuseteri jagada.

Igor Nael, omadele Ixa, on kala hangunud põrssapõlvest peale. Viiratsis askeldava poisi võis peaaegu iga ilmaga leida mõne tiigi kaldal kokri püüdmas. Kokkupandav pilliroost ridvake, natuke tainast konksu otsa ja tegudele. «Mul polnud ämbritki. Tokk oli madalasse vette löödud, tavaline kilekott sangapidi sinna otsa torgatud ning püütud kalad ulpisid seal sees,» meenutab Ixa. Talipüüki ta väiksena ei harrastanud, sest polnud varustust ega ka huvi. Nüüd, täismeheeas, on see pisik nuumamist saanud ning iga talve eel ootab ta kannatamatult ilmateateid kuulates uudiseid korralikest miinuskraadidest, et esimesel võimalusel jääle tormata. Vastutustundlikult mõistagi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles